Gastro vodič Taste Atlas ponovo je objavio svoje svetske rang-liste, a Srbija je i ove godine ostvarila odličan rezultat.

Na listi 100 najboljih kuhinja sveta zauzeli smo visoko12. mesto, sa prosečnom ocenom 4.45.

Ispred Srbije su uglavnom očekivane kulinarske velesile poput Francuske, Meksika, Japana i Grčke, dok je Italija još jednom potvrdila svoj vrhunski status, sa ocenom 4.64 ponovo je završila na samom vrhu liste.

Ipak, najveće iznenađenje stiže iz kategorije najboljih pojedinačnih jela: Srbija se našla među 10 najboljih specijaliteta na svetu, zahvaljujući našem čuvenom grešnom zadovoljstvu, komplet lepinji, koja je zauzela 8. mesto.

Prvo mesto pripalo je paragvajskom jelu vori-vori, dok Italija drži dominaciju sa picom napoletanom i tjestastim jelom tajarin sa belim tartufima.

Tajna uspeha komplet lepinje

A ako poželite da kod kuće spremite komplet lepinju - slobodno pokušajte, ali ne očekujte da će biti kao ona sa Zlatibora, Tare ili iz užičkog kraja. Ipak, recept je vrlo jednostavan: potrebni su vam samo lepinja, jaje, stari kajmak i pretop.

Bez jednog od ta četiri sastojka, tvrde lokalni znalci, to više nije prava komplet lepinja.

Najteži deo je, naravno, pretop - aromatični "sok od mesa" koji ostaje nakon pečenja jagnjetine ili prasetine.

U nekim pečenjarama može da se kupi, a poslužiće i ono malo masnoće koje vam je možda ostalo od jučerašnjeg pečenja.

(M.A./EUpravo zato/ekapija.com)