Konferenciju povodom pokretanja trećeg izdanja projekta Ekoopština otvorio je Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Na konfreneciji su o projektu govorili i Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, kao i predstavnici partnera na projektu: SKGO, kompanije Saint-Gobain, NALED-a, Wiener Stadtische osiguranja a.d.o. Beograd, Decathlon Srbija, kompanije HUOT Beograd i kompanije BBAi international/ Fonroche lighting.

Francuski ambasador Pjer Košar je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja trećeg izdanja ovog projekta i rekao da je jako važno da svi zajedno radimo na zaštiti životne sredine.

On je podvukao da značaj ovom događaju dodatno upotpunjuje dan na koji se održava jer se širom sveta, 18. marta obeležava Svetski dan reciklaže.

Svetski dan reciklaže

Svetski dan reciklaže obeležava se 18. marta, a ustanovljen je 2015. godine na Svetskoj konvenciji recikliranja. Skretanje pažnje stanovništvu o važnosti reciklaže za budućnost planete je glavni cilj obeležavanja ovog dana, od posebne važnosti u našoj zemlji u kojoj se po procenama reciklira samo 5% kućnog otpada.

"U momentu kada se čitav svet okrenuo ovim važnim temama kao što su klimatske promene i zaštita životne sredine, važno je da svi zajedno, poštujući i princip rodne ravnopravnosti - podjednako i žene i muškarci, radimo na ispunjenju ciljeva Zelene agende, i idemo sigurnim putem ka dekarbonizaciji", istakao je ambasador Košar.

Kako je naveo, važnost projekta Ekoopština ogleda se baš u tome, a razmena iskustava je od neprocenjive važnosti.

On je govorio o dosadašnjim konkursima Ekoopština i primerima dobre prakse i pozvao sve gradove i opštine da se prijave i uzmu učešće u novom ciklusu projekta.

"U protekle dve godine, više od 100 gradova je učestvovalo na konkursu, skoro 700 službenika i
izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i predstavilo svoje projekte", naveo je ambasador Košar.

Sandra Dokić, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine je istakla da projekat Ekoopština do sada već ima izuzetne rezultate jer su sve aktivnosti usmerene na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava.

"U okviru ministarstva i same Vlade Republike Srbije u poslednjih nekoliko godina imamo izuzetno mnogo investicija u oblasti zaštite životne sredine i možemo reći da to prevazilazi 5 milijardi evra različitih sredstava kojim se finansiraju iz različitih izvora, kao što su donacije, odnosno grantovi iz fondova Evropske unije i različite kreditne linije", kazala je Dokić.

Dodala je da je u narednom periodu jedan od ciljeva da se pokažu vidljivi rezultati.

"To je da 2027. godine već imamo 35 jedinica lokalne samouprave koje će imati izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgrađene kanalizacione mreže u 80 procenata. U delu koji se odnosi na upravljanje otpadom, u istom periodu imaćemo izgrađenih 9 regionalnih centara, kompletno opremljenih, koji će takođe imati rešen sistem upravljanja otpadom", kazala je Dokić.

Državna sekretarka je navela da se izuzetno mnogo radi i na energetskoj efikasnosti.

"Ovo su sve zapravo projekti koji se realizuju, ne samo preko našeg ministarstva već i ostalih ministarstava u zavisnosti od toga gde su obezbeđena sredstva", dodala je ona.

Značaj projekta Ekoopština istakla je kao veoma veliki jer su upravo jedinice lokalne samouprave te gde se sve ove aktivnosti sprovode i izuzetno je značajno da kada se izgradi zelena infrastruktura, svi državni službenici koji su u lokalu budu spremni da kasnije upravljaju tim postrojenjima.

Ekoopstina_Pic-Copyright Jovan Gojkovic (4) (1).jpg
Foto: Ekoopština/Jovan Gojković 

"Jer to je ono što jeste veliki izazov, ne samo Republike Srbije, već i ostalih zemalja Evrope i Evropske unije. Zato kao ministarstvo smatramo da je važno da imamo jednu ovakvu inicijativu jer već treću godinu za redom ona pokazuje izuzetno veliko interesovanje lokalnih samouprava. Oni se javljaju jer prepoznaju značaj investiranja u životnu sredinu, a takođe su svesni da je to kompleksan proces i da je jako važno da imamo eksperte iz razvijene zemlje, kao što je Francuska, koja ima već dosta iskustva, i koje mogu već na početku da kažu koji su to potencijalni problemi sa kojima mogu da se suoče i na koji način da ih prevaziđu", pojasnila je Dokić.

Jačanje kapaciteta lokalne samouprave je, prema njenim rečima, jedini način da izgradimo zelenu infrastrukturu, da je održavamo i da poboljšamo živornu sredinu.

Kako je kazala, implementacija Zelene agende za Zapadni Balkan je veliki izazov za sve nas, a ovaj projekat ima itekako veze sa njenom implementacijom.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO zahvalio je domaćinu događaja, Francuskoj ambasadi u Beogradu i svim učesnicima projekta, istakavši značaj projekta. On je naglasio da su brojne oblasti u kojima SKGO sarađuje sa ambasadom francuske i kojima srpske i francuske opštine ostvaruju partnersku saradnju u oblasti životne sredine, ali i u brojnim drugim oblastima.

"Streteški plan SKGO prepoznaje temu zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i održivog razvoja kao veoma bitne i neki naši ciljevi i prioriteti koje prepoznajemo jesu jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava i uspešno sprovođenje nadležnosti u ovim oblastima. Mislim da je ovaj program i osmišljen kao francusko-srpska platforma za saradnju uz identifikaciju dobre prakse lokalnih samouprava u Srbiji i Francuskoj. Smatramo da je ovo dobar put i za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, pa nam je i tom smislu iskustvo Francuske kao razvijene zemlje, veoma značajno", kazao je on.

On je dodao i da je za SKGO ovaj projekat značajan i prilika da osnaže i njihove kapacitete u ovoj oblasti.

Violeta Jovanović, generalna direktorka NALED-a, takođe je istakla značaj projekta kroz saradnju sa Francuskom.

"Jer razvoj ove platforme za razvoj znanja i primere dobre prakse između francuskih i srpskih partnera jeste velika prilika za unapređenje oblasti održivog razvoja u Srbiji. Učešćem u projektu Ekoopštine, NALED teži da promoviše najbolje prakse u unapređenju kvaliteta života i jačanje partnerstva javnog i privatnog sektora, dostizanje ciljeva zaštite životne sredine i jednako važno standarda iz poglavlja 27. Održivi razvoj je jedan od naših prioritenih ciljeva i prioriteta, a posebno bih istakla projekat Upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji gde NALED angažovano pruža stručnu podršku Ministarstvu zaštite životne sredine, kao i izgradnju 6 regionalnih deponija", kazala je ona.

20240318_103820 (1).jpg
EUpravo zato/Milena Antonijević 

Svi predstavnici partnera projekta Ekoopština pozvali su opštine i gradove da uzmu učešće u trećem ciklusu projekta Ekoopština i prijave se za jednu ili više kategorija popunjavanjem upitnika do 7. jula 2024. godine na zvaničnom sajtu projekta: www.ekoopstina.com

(M.A./EUpravozato)