Troje studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu dobilo je nagrade za najbolje instalacije napravljene od reciklirane plastike na konkursu "Umetnost bira da reciklira".

Konkurs je bio inspirisan Banca Intesa Visa Inspire debitnom karticom, koja se od prošle godine izrađuje isključivo od 99 odsto reciklirane plastike, a pokrenut je s ciljem podizanja ekološke svesti kod mladih, kao i širenju ideje da se predmetima koji više nemaju upotrebu, može pronaći nova, umetnička vrednost.

Ova inicijativa, ne samo da je udružila kolege i klijente banke u ekološki osvešćenom cilju prikupljanja plastičnih predmeta, već je i nadahnula mlade umetnike.

U izboru od deset umetničkih instalacija, odabrana su tri pobednička rada koja su nagrađena vrednim nagradama.

Izložba Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa 

Prvo mesto osvojio je Damjan Božović za skulpturu "Na korak do trenutka", drugo je pripalo Teodori Nikolić za skulpturu "Jedinstvo", dok je trećeplasirani bio Uroš Radonić s instalacijom "Kante".

To je ujedno bio i povod za razgovor sa troje mladih umetnika.

Jedna od skulptura na izložbi Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa 

Damjanova nada za promenom

"Inspiracija za učešće na konkursu, kao i sam rad, došla je iz samog problema odlaganja i reciklaže. Iz prilike da se od viška i otpada stvori nešto novo i ispriča neka priča koja bi kod posmatrača probudila želju za promenom", objasnio je Damjan Božović.

Na pitanje kakvu poruku je želeo da prenese svojim radom, odgovorio je: "Uvek postoji nada za promenom bez obzira koliko velika bila planina problema".

Damjan Božović je od plastike napravio skulpturu koja je osvojila prvu nagradu na konkursu Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa Pobednička skulptura Damjana Božovića

Teodorini kolaži i skupture

"Na neki način, umetnički izraz i jeste i nije bio ličan. Sama tema kojom sam se bavila je inspirisana filmom "Infinitely Polar Bear", a u pitanju je mentalno zdravlje u porodici i značaj porodice u životima pojedinaca. Način izrade skulpture mi, sa druge strane, nije bio blizak, jer se, inače, bavim dvodimenzionalnom umetnošću, ali mi je bilo zadovoljstvo da se oprobam i u skulpturi, baveći se ovako bitnom temom", objasnila je Teodora Nikolić.

Kako mislite da umetnost može doprineti podizanju svesti o važnosti reciklaže i očuvanju životne sredine?

"Može doprineti aktivnim bavljenjem reciklažom. Recimo, sakupljanjem stvari koje vam se učine zanimljivim. Od dvodimenzionalnog otpada mogu nastati zanimljivi kolaži, a od trodimenzionalnog otpada skulpture. Umetnik koji je mene inspirisao je HA Schult i njegove anamorfoze sa senkama. Na taj način otpad dobija novu umetničku vrednost, pošto je njegova upotrebna vrednost gotovo nestala", poručila je Teodora.

Teodora Nikolić je skulpturom Jedinstvo osvojila drugo mesto na konkursu Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa Teodora Nikolić je skulpturom Jedinstvo osvojila drugo mesto na konkursu Umetnost bira da reciklira

"Veliki značaj ovakvih konkursa"

"Rad sa recikliranom plastikom nije bio preterano drugačiji u odnosu na rad sa drugim materijalima. Bilo mi je potrebno samo malo dodatnog vremena da se upoznam s materijalom, shvatim šta je moguće postići sa njim i na koji način. Posle toga je sve bilo lako", istakao je Uroš Radonić.

"Smatram da su ovakvi konkursi veoma značajni jer dodatno podstiču na kreativno razmišljanje i rad na ovu značajnu temu. Podizanje svesti o njoj veoma je bitno za celu društvenu zajednicu", zaključio je Uroš.

Instalacija Kante Uroša Radonića koja je odnela treće mesto na konkursu Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa Instalacija 'Kante' Uroša Radonića koja je odnela treće mesto na konkursu 'Umetnost bira da reciklira'

Dobitnici su za prvo mesto nagrađeni električnim biciklom i vaučerom u vrednosti od 20.000 dinara za kupovinu u prodavnici satova i nakita, za drugo električnim trotinetom i vaučerom za kupovinu u sportskim radnjama, a za treće bicikom i vaučerom za kupovinu u našoj poznatoj knjižari u iznosu od 5.000 dinara.

Željko Petrović iz Banca Intesa  i studentkinja Ivana Jevtić
Ustupljene fotografije/Banca Intesa Željko Petrović iz Banca Intesa uručio je zahvalnice i studentkinjama Ivani Jevtić i Danici Simonić

danica simonić je dobila zahvalnicu od Banca Intesa na konkursu Umetnost bira da reciklira
Ustupljene fotografije/Banca Intesa Danica Simonić je jedna od dobitnica zahvalnica na konkursu Umetnost bira da reciklira

Pored dobitnika glavnih nagrada, posebne pohvale za svoje radove dobile su i Danica Simonić za skulpturu „Meduza“, kao i Ivana Jevtić za skulpturu „Puž Golać“, koje su, uz sve ostale učesnike konkursa, nagrađene vaučerima u vrednosti od 3.000 dinara za kupovinu u knjižarama.

(EUpravo Zato/Promo)