Besplatna info-sesija o tome kako da izgradite solarnu elektranu na krovu porodične kuće biće održana 27. juna od 19 časova.

Učesnici će biti upoznati sa konceptom proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, načinom i preduslovima za proizvodnju električne energije putem solarnih panela, kako pravilno dimenzionisati i postaviti solarnu elektranu na sopstvenom krovu, kakav je način obračuna električne energije za prozjumere, koji su koraci ka sticanju statusa prozjumera i upisu u registar "kupaca- proizvođača", i kako ko-finansirati solarnu elektranu uz raspoložive državne subvencije.

Info-sesija je namenjena vlasnicima porodičnih kuća, svima koji su zainteresovani da izgrade solarne elektrane, kao i onima koji žele da nauče više o potencijalima upotrebe obnovljive energije u domaćinstvima.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka.

Info sesiju će voditi Vladan Šćekić programski direktor Centra za unapređenje životne sredine, uz podršku aktivnih prozjumera Nenada Maričića, Miloša Đorića i Miloša Đukanovića.

Ko može da bude prozjumer?

Domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač (prozjumer), mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu i povlače ih u skladu sa svojim potrebama, kao i da koriste struju iz distributivne mreže kada im potrošnja prevazilazi proizvodnju iz sopstvene elektrane.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Zbog velikog interesovanja građana, Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Izračunajte koliko bi vas to "zadovoljstvo" koštalo

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, možete uraditi pomoću Solarnog kalkulatora na sajtu koji je pokrenuo Centar za unapređenje životne sredine zbog, kako objašnjavaju velikog interesovanja građana.

Kada uđete u Solarni kalkulator, prvi korak vam je mogućnost da na mapi, automatski dobijate vašu trenutnu lokaciju (ukoliko ste dali dozvolu Google Maps-u za pristup lokaciji). Pomoću četiri tačke, možete da označite deo krova objekta na koji želite da postavite solarnu elektranu.

Drugi korak je utvrđivanje potrošnje struje. Kako biste dobili tačan proračun solarne elektrane u skladu sa vašom potrošnjom unesite godišnju potrošnju na sledeći način:

  • JEDNOTARIFNI OBRAČUN

pročitajte ukupnu potrošnju u prethodnih 12 meseci sa računa za električnu energiju

  • DVOTARIFNI OBRAČUN

saberite potrošenu električnu energiju u prethodnih 12 meseci ISKLJUČIVO u višoj tarifi (VT).

Na kraju će vam kalkulator dati koja snaga solarne elektrane vam je potrebna na osnovu vase potrošnje i koja bi bila približna cena solarne elektrane.

(EUpravo zato)