Ove godine, delegaciju Udruženja književnika Srbije koje tradicionalno učestvuje u manifestaciji, predvodio je Miloš Janković, predsednik ovog Udruženja, a vence su položili i visoki predstavnici diplomatskog kora: NJ. E. gospodin Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, kao i njihove ekselencije, ambasadori Bugarske, Češke, Ukrajine i Severne Makedonije i predstavnici ambasada Slovenije i Slovačke.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Udruženja književnika Slovačke i Udruženja književnika Crne Gore, predstavnici Gradske opštine Zvezdara i predstavnici više različitih kulturnih udruženja iz zemalja u kojima su Ćirilo i Metodije vršili prosvetiteljski rad uspostavljajući korene sveslovenskoj pismenosti.

U okviru obeležavanja Dana Ćirila i Metodija, Udruženje književnika Srbije kulturno-umetničke književne programe organizuje tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Shodno planiranom programu, održan je tradicionalan Susret pesnika u Manastiru Rakovica, a večeras će se u Svečanoj sali UKS-a, takođe u saradnji sa KD Rakovica, održati tribinski program na kojem će učestvovati respektabilni srpski i crnogorski pisci i gosti iz pravoslavnih zemalja, a pod nazivom Dani slovenske pismenosti, duhovnosti i kulture.

Spomenik Ćirilu i Metodiju na Zvezdari
Arhiva UKS Spomenik Ćirilu i Metodiju na Zvezdari

Inače, Dan slovenske pismenosti i kulture utemeljen je u slavu slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, osnivača slovenske književnosti i tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Srpska pravoslavna crkva i još nekoliko pravoslavnih crkava takođe obeležavaju ovaj dan kao sećanje na dvojicu misionara i kulturnih i političkih diplomata.

(M.A./EUpravo zato)