Borut Pahor, bivši predsednik Slovenije nalazi se u žiži interesovanja zbog eventualnog preuzimanja jedne od ključnih uloga na međunarodnoj sceni. Radi se o poziciji specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine na čijem se čelu trenutno nalazi Miroslav Lajčak, slovački diplomata, koji ove godine odlazi na novu funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj.

KO JE BORUT PAHOR?

Mnogi ga znaju kao "Kralja Instagrama" zbog česte upotrebe društvenih medija na kojima objavljuje svoje fotografije sa službenih dužnosti i raznih sportskih aktivnosti, ili kao "Barbie predsednika" zbog njegovog mladolikog izgleda i elegantnog stila oblačenja. Kako je Pahor izjavio, nadimak potiče još iz manekenskih dana dok je studirao političke nauke u Ljubljani. Ali, on je mnogo više od nadimka. Pahor je dugogodišnji političar i jedan od najistaknutijih predstavnika od osamostaljenja Slovenije. Jedini je obavljao sve tri najviše funkcije u nacionalnoj politici – bio je predsednik Donjeg doma parlamenta, premijer vlade i predsednik republike.

Studirao je političke nauke na Univerzitetu u Ljubljani, gde je bio uključen u razne studentske organizacije i zastupao levičarske ideje. Bio je član Komunističke partije Slovenije sve do njenog preobražaja u Socijalističku partiju Slovenije. Njegovo političko angažovanje postalo je očigledno kada je postao predsednik Udruženja mladih socijalista Slovenije. Svoj politički uspon započeo je 90-ih godina, kada se Slovenija suočavala sa prelaskom iz socijalističkog režima u tržišnu ekonomiju i demokratski politički sistem. Tada se pridružio Socijaldemokratskoj partiji Slovenije i ubrzo postao jedan od njenih ključnih lidera.

Od 2000 – 2004. godine Pahor je predsedavao Narodnom skupštinom Slovenije, najvišim zakonodavnim telom u Sloveniji. Iz slovenačkog parlamenta Pahor biva izabran za poslanika Slovenije u Evropskom parlamentu, a 2008. godine njegova stranka pobeđuje na parlamentarnim izborima i Pahor postaje premijer Slovenije. Nakon premijerskog mandata, usresređuje se na kampanju za predsedničke izbore. Godine 2012. izabran je za predsednika Slovenije i tu funkciju obavljao je sve do 2022. godine (dva mandata).

POTENCIJALNO PREUZIMANJE ULOGE

Ukoliko bi Borut Pahor preuzeo ovu poziciju, njegova uloga bi mogla imati značajne posledice za Srbiju i region. Kao iskusni političar s dobrim poznavanjem geopolitike, igrao bi ključnu ulogu u unapređivanju dijaloga između Beograda i Prištine. On je često isticao važnost stabilnosti i mira na Balkanu, podržavajući razne inicijative za poboljšanje regionalnih odnosa. Mnogi veruju da bi njegov dolazak značio progres u dijalogu pod uslovom da nastavi da insistira na implementaciji postignutih sporazuma i formiranju ZSO (Zajednice srpskih opština).

Prilikom posete Prištini, Pahor je naglasio: "Postoji sporazum Prištine i Beograda o formiranju Zajednice srpskih opština. Rekao sam Osmani da pronađe rešenje za postizanje ovog sporazuma. Ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema drugih predloga strana u dijalogu, važi prethodno postignut dogovor". Novica Mihajlović, novinar slovenačkog lista "Dela", ističe da ne sumnja u namere Boruta Pahora i da je njegov cilj da održi mir u regionu.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova i bivša partijska koleginica Boruta Pahora, Tanja Fajon, izjavila je da smatra Pahora odgovarajućim kandidatom za ovu prestižnu i značajnu funkciju, a njegovoj kandidaturi podršku je uputio i premijer Robert Golob.
Da bi Pahor zvanično konkurisao za ovu poziciju, potrebno je da podnese ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem čelu se nalazi Žozep Borelj.