Kako bi što bolje ugostili strane goste, vlasnici seoskih turističkih domaćinstava rudničko-takovskog kraja počeli su da pohađaju kurs engleskog jezika što im je omogućila Turistička organizacija Gornjeg Milanovca.

Među domaćinima vlada veliko interesovanje, jer se i na taj način unapređuje seoski turizam.

"To je namenski kurs engleskog jezika, jer nama nije cilj da naše domaćine opteretimo učenjem. Oni će jednom sedmično, svakog petka, imati dvočas engleskog jezika. Za neka dva i po meseca savladaće osnove. Naučiće kako da se pravilno obrate gostu, kako da prime gosta, da se predstave, da kažu nešto o svome kraju i nešto više o svom domaćinstvu", izjavila je direktorka TO Gornji Milanovac Nevena Obradović.

Kako je objasnila, kurs je organizovan sa lokalnom školom stranih jezika, a profesori su bili voljni da pomognu.

Interesovanje je bilo veliko. Prvu grupu polaznika čini deset domaćina starosti od 30 pa do 60 godina. Među polaznicima su i starije domaćice koje se do sada nisu srele sa engleskim jezikom.

"Ja sam se prijavio, jeste da sam malo u godinama, ali smatram da ću nešto da naučim i da ću to da iskoristim kad gosti se pojave ovde ispred naše kuće da možemo da napravimo jedan najmanji neki sporazum i da se lepo razumemo...", kazao je za RTS vlasnik apartmana na Rudniku Milivoje Marković.

Gosti su se odavno uverili u čari seoskog i planinskog turizma u rudničko-takovskom kraju. Mnogi domaćini imaju višedecenijsko iskustvo i ponudu stalno obogaćuju. Za odmor u prirodnom ambijentu prilagodili su porodične kuće, uredili dvorišta i srdačno dočekuju turiste.

(EUpravo Zato/RTS/gminfo)