Šest meseci posle osnivanja Pupin inicijative, u Beogradu će 31. maja biti organizovan prvi Pupin forum pod nazivom ”Jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu promena”, na kome će se govoriti o brojnim aktuelnim temama, od geopolitike i globalnih izazova, do mogućnosti razvoja koje nude biotehnologija i digitalni svet.

Jednodnevna konferencija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci, a među govornicima če biti profesor Dejan Jović, predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, brigadni general Kris A. Mekiki, zamenik direktora za partnerstva i bezbednosnu saradnju pri Ministarstvu odbrane SAD, profesor Endru Nejtan sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, a učesnicima će se obratiti preko video-linka i Džejms O'Brajan, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

U fokusu će biti spoljna politika Srbije kada će se razgovarati sa srpskim šefom diplomatije Markom Đurićem, a o temi Biotehnologija - Sledeći front za Srbiju i nova prilika za partnerstvo Srbije i SAD? govoriće ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, profesor biomedicinskog inženjerstva sa Univerziteta Kolumbija Semjuel Sija i biotehnološki stručnjak koosnivač "Dren Bio" Ivan Trifunović.

Na Pupin forumu će se takođe diskutovati o energetskoj bezbednosti i e-mobilnosti, kao i o upotrebi tehnoloških inovacija za zajednički rast zemalja suseda.

Izvršni direktor Pupin inicijative, Vuk Velebit, u najavi skupa je istakao da će ključna reč biti oživljavanje i da je misija da se obnove i ojačaju istorijski pozitivni odnosi između Srbije i SAD.

"Posvećeni smo obnavljanju izuzetnog nivoa saradnje, poverenja i partnerstva koje su naše nacije uživale u prošlosti. Želimo da se podsetimo na vreme kada smo bili saveznici i šta smo zajedno postigli, ali takođe želimo da otvorimo nova vrata i prostor za razmenu", navode iz Pupinove inicijative.

Prvi Pupin Forum će poslužiti kao ključna platforma za vizionarski pogled na budućnost odnosa između SAD-a i Srbije usred izazovne geopolitičke situacije. Forum će istaći ključnu ulogu Srbije kao glavnog partnera SAD-a na Balkanu, istražujući potencijal regiona, tehnološki napredak, održivu energiju i inicijative za saradnju u e-mobilnosti.

Zainteresovani se mogu prijaviti preko linka za registraciju.