Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, i populistička češka stranka ANO, koju vodi Andrej Babiš, formiraju novi savez u Evropskom parlamentu.

Taj potez bi mogao da podeli nacionalističke snage u parlamentu, pod uslovom da se pridruže još četiri stranke.

Za zvanično formiranje nove političke grupe potrebne su stranke iz najmanje četvrtine članica Evropske unije.

Dok Fides nije deo većih grupacija otkako se 2021. razišao s Evropskom narodnom strankom (EPP), FPO je deo političke grupe Identitet i demokratija zajedno sa strankom Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u Francuskoj. ANO nije deo političke grupe.

"Danas je istorijski dan jer ulazimo u novu eru evropske politike", rekao je lider FPO-a Herbert Kikl u obraćanju medijima kojem su prisustvovali Babiš i Orban.

"Ovaj savez je zamišljen kao raketa"

"Ovaj savez je zamišljen kao raketa koja će privući druge stranke na evropskom nivou da udruže snage i daju Evropi bolju budućnost", rekao je Kikl.

Bivši češki premijer Babiš rekao je da će se nova koalicija zvati Patriote za Evropu.

Sva trojica navela su borbu protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihova glavna briga, kao i prenos više ovlašćenja s Brisela na države članice.

Na ovomesečnim izborima za Evropski parlament nacionalističke stranke iskoristile su zabrinutost glasača zbog rastućih cena, migracije i troškova zelene tranzicije i dobijenim mandatima nastoje da ostvare veći uticaj na politiku EU.

Dok prema austrijskim anketama uoči parlamentarnih izbora 29. septembra FPO ima jasnu prednost, Orban se u Mađarskoj suočava s rastućom pretnjom od nove opozicione stranke Tisa (Stranka poštovanja i slobode), koja je ovog meseca rekla da će se pridružiti EPP-u u Evropskom parlamentu.

"Stvaramo političku grupaciju koja će, prema mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća koalicija evropske desnice. To će se dogoditi za nekoliko dana, a onda je nebo granica", rekao je Orban.

(EUpravo Zato/Index.hr)