Poslednji put kad se Igor De Santis nadmetao za predsednika opštine Ingrije, malog sela okruženog šumama i planinama u blizini Torina, lako je pobedio.

Međutim, sad se suočava s teškim izazovom u osvojanju četvrtog mandata jer se njegova majka pridružila suparničkom taboru.

Ingrija, jedno od najmanjih sela u Italiji, ima svega 46 stanovnika. Još 26 ljudi iz inostranstva ima pravo glasa.

De Santis (42) je na čelu sela od 2009. godine, a donedavno je očekivao da će mu najveći konkurent na izborima biti opozicionar Renato Poleto (70).

Ipak, u trku se uključio i Stefano Venuti.

"Nismo to očekivali", kazao je De Santis.

Novo iznenađenje je usledilo kad je Poleto objavio da je osigurao podršku De Santisove majke, Milene Krosaso, pa ju je kandidovao za mesto gradskog odbornika na izborima koji će se održati 8. i 9. juna.

Ukupno 30 ljudi, oko dve trećine stanovnika sela, nadmetaće se na izborima.

"Zamolio sam majku da mi se pridruži, ali nakon što je videla da su na Poletovoj listi uglavnom žene, odlučila je da im se pridruži. Svi su oni volonteri koji su dosta učinili za selo", naveo je De Santis.

Milena Krosaso je najavila kako rivalstvo neće uticati na porodični sklad.

"I moj sin i ja želimo najbolje za zajednicu i ovo je prilika da damo glas ženskim stavovima bez slabljenja porodičnih veza", objasnila je.

Inače, Ingrija se nalazi u italijanskoj dolini Soani i suočava se sa sličnim problemima kao i druga planinska sela, poput depopulacije, oskudnih usluga i problemima sa snegom tokom zime.

Od 2022, kada je proglašeno jednim od "najlepših" sela u Italiji, takođe se mora nositi s povećanim brojem turista. Uprkos konkurenciji, De Santis, čiji je deda bio gradonačelnik Ingrije 30 godina, vrlo je siguran u svoju pobedu.

(EUpravo Zato/Guardian)