Fidijas Panajitou, 24-godišnji Jutjuber i influenser, mogao bi da bude jedan od šest kandidata koje Kipar šalje u Evropski parlament nakon junskih izbora.

Priznaje da ne zna ništa o politici, ali kaže da ne može da podnese nastavak vladavine "štrebera" u Briselu.

Najnovija anketa pokazuje da je na petom mestu s 8,7 posto podrške, što mu daje šanse da osvoji mesto ispred tradicionalnih političkih stranaka koje imaju po šest kandidata, poput socijalističkog EDEK-a, centrističkog DEPA-e i stranke Zelenih.

Hteo da zagrli Maska, kasnije prosjačio po Indiji i Japanu

Fidijas ima oko 2,6 miliona pretplatnika na svom Jutjub kanalu otkako je počeo da objavljuje snimke 2019. godine. Postao je poznat po svojoj misiji da zagrli milijardera Ilona Maska, vlasnika "Iksa" i "Spejs iksa", a u tome je i uspeo.

Takođe je izazvao kontroverze prošle godine kada je pokušavao da putuje po Indiji i Japanu bez plaćanja, prosjačeći za novac.

"Nikada u životu nisam glasao"

Noseći tri kravate, odelo i kratke pantalone, Fidijas je u januaru najavio svoju kandidaturu, priznajući da nema pojma o politici ili Evropskoj uniji, ali da je spreman da uči.

"Imam 23 godine i nikada u životu nisam glasao, i jedne noći sam rekao sebi da ako nikada ne glasam i nikada se ne zainteresujem, isti štreberi će uvek biti na vlasti, i rekao sam 'dosta!'," objavio je na mrežama.

U aprilu je predao svoju kandidaturu zajedno sa svojim ocem, sveštenikom, noseći odelo i leptir-mašnu.

"Čuo sam negde da ako nisi zadovoljan stvarima oko sebe i želiš da ih promeniš, moraš sam da budeš promena. Zašto sam odlučio da budem nezavisan? Jer ne mogu da se uklopim u kalupe. Jer želim da znate da nemam stranačkih interesa kojim bi trebalo da služim", poručio je.

Dodao je da njegov cilj nije da bude izabran, već da motiviše mlade ljude da se uključe u politiku.

Očekuje se da će evropske izbore na Kipru obeležiti slab odziv birača, što je pokazatelj razočaranja koje građani osećaju prema političkom sistemu.

Dve najveće stranke na Mediteranskom ostrvu, Demokratski savez i Progresivna stranka radnog naroda, vode tesnu borbu za prvo mesto, iako postoje sumnje koliko će njihovih pristalica izaći na izbore.

Ankete sugerišu da bi krajnje desni Nacionalni narodni front mogao znatno da ojača, s obzirom na važnost migracije kao političkog pitanja na ostrvu.

(EUpravo Zato/Politico)