Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre pozvao je građane Srbije koji imaju EU državljanstvo da glasaju na predstojećim izborima u EU od 6. do 9. juna.

"S obzirom da ovde u Srbiji ima građana koji su i građani Evropske unije, dakle imaju dvojno državljanstvo, pozivam ih da iskoriste svoje pravo na glasanje, jer ovde u Srbiji imaju mogućnost da glasaju na evropskim izborima preko ambasada njihovih zemalja", rekao je Žiofre na Fakultetu političkih nauka, gde je Delegacija EU u Srbiji potpisala Memorandum o saradnji sa FPN.

Kako je istakao, izbori u EU, koji će se odvijati od 6. do 9. juna, predstavljaju jednu od najvećih demokratskih vežbi na svetu.

Međutim, ko u Srbiji može zaista da glasa na evropskim izborima?

Na sajtu Evropske unije specijalizovanom za izbore moguće je videti čiji državljani (koje zemlje članice) mogu glasati iz inostranstva (na primer, iz Srbije), a koje ne.

Kada pristupite sajtu i izaberete državu čije državljanstvo imate, a trenutno boravite ili živite u Srbiji, imate priliku da vidite sve detalje o glasanju za vašu zemlju.

Hrvatska

Ako ste iz Hrvatske i imate prebivalište u ovoj zemlji, ali ste trenutno u inostranstvu (u Srbiji), ovde možete da glasate. To možete učiniti u hrvatskim diplomatsko-konzularnim kancelarijama, uz prethodnu registraciju u zakonskim rokovima.

Kao hrvatski državljanin koji nema prebivalište u Hrvatskoj, a želi da glasa u inostranstvu, imate pravo da glasate na evropskim izborima na biračkim mestima u hrvatskim ambasadama i konzulatima.

Ako vam je izdata e-lična karta sa prebivalištem u inostranstvu, automatski ste registrovani za glasanje na biračkom mestu kome pripadate na osnovu adrese prebivališta. Ukoliko nemate izdatu e-ličnu kartu, morate se aktivno registrovati u zakonskom roku. Ako se ne registrujete, možete da dobijete potvrdu o glasanju u ambasadi ili konzulatu na dan izbora.

GetOriginalImageById (19).jfif (6).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Rumunija

Ako ste iz Rumunije a imate dvojno državljanstvo ili boravište u drugoj zemlji, možete da glasate na biračkim mestima koje organizuje Rumunija. Nema dodatnih pravila i procedura za registraciju za glasanje.

Mađarska

Pravila za Mađare koji glasaju iz inostranstva za predstavnike svoje države u Evropskom parlamentu su ovakva:

Ako živite u drugoj zemlji EU i nemate zvaničnu adresu u Mađarskoj, ne možete glasati za mađarske liste.
Ako živite van EU i nemate zvaničnu adresu u Mađarskoj, možete glasati putem pošte.

Ako imate mađarsku adresu, ali želite da glasate iz inostranstva, to morate učiniti lično na biračkim mestima koje organizuje ambasada ili konzulat Mađarske zemlje u kojoj se nalazite.

Bugarska

Za bugarske državljane koji žele da glasaju iz zemlje koja nije članica EU važi sledeće:

Ako niste živeli u Bugarskoj ili u drugoj zemlji EU najmanje tri meseca neposredno pre evropskih izbora, ne možete glasati za poslanike. Međutim, ako ste živeli u EU najmanje tri meseca neposredno pre evropskih izbora, ali ste na dan izbora u zemlji van EU, možete glasati u bugarskim inostranim predstavništvima u ovoj zemlji.

To znači da ako ste u Srbiji živeli tri meseca pre izbora, ne možete da da glasate, ali ako ste živeli u EU tri meseca pre izbora, ali ste se na dan izbora zatekli u Srbiji, možete da glasate u inostranim predstavništvima u Srbiji.

Nemačka

Što se tiče nemačkih državljana koji iz nekog razloga žive u Srbiji, možete da glasate za EU poslanike putem pošte, pod uslovom da ste upisani u birački spisak.

Slovačka

Kada je u pitanju Slovačka i njihovi građani koji žive u inostranstvu (u Srbiji na primer), oni ne mogu da glasaju na EU izborima u našoj zemlji, jer pravila kažu da iseljenici mogu glasati samo u svojoj zemlji.

Slovenija

Kada su u pitanju slovenački državljani koji glasaju iz inostranstva, prema pravilima postoje dve kategorije:

1. birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Sloveniji i koji se stoga nalaze u opštem biračkom spisku za područje biračkog mesta u Sloveniji, a koji su na dan izbora privremeno u inostranstvu (iseljenici);

Izbori, glasanje
MARIJAN MURAT / AFP / Profimedia 

2. birači koji su emigrirali iz Slovenije i upisani su u poseban birački spisak slovenačkih državljana koji nemaju prijavljeno prebivalište u Sloveniji (iseljeni Slovenci).

Prva grupa može glasati u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Slovenije ili poštom iz inostranstva, ali o svojoj nameri moraju da obaveste Državnu izbornu komisiju. Druga grupa, odnosno ljudi koji ne žive u Sloveniji, mogu da odluče da li žele da glasaju u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Slovenije, poštom ili na posebnom biračkom mestu.

Grčka

Grčki državljani koji su želeli da glasaju koristeći novouvedeni mehanizam za glasanje putem pošte, iz Grčke ili inostranstva, morali su da se registruju do 29. aprila 2024. godine u posebne biračke spiskove. Oni koji to nisu uradili do navedenog roka, ne mogu da glasaju.

Kako se dodaje, biračka mesta neće biti postavljena u stranim zemljama, unutar ili van Evropske unije, što znači da ih neće biti ni u Srbiji, pa Grčki državljani koji iz nekog razloga borave u našoj zemlji ne mogu da glasaju ako se nisu prijavili do gore navedenog roka.

Španija

Španski državljani koji stalno žive u inostranstvu:

Pre svega, morate biti registrovani u konzularnom registru španske ambasade u vašoj zemlji prebivališta (na primer, Srbiji), koja će automatski obraditi vašu registraciju u Popisu odsutnih birača koji žive u inostranstvu. Od tog trenutka možete glasati poštom ili lično, koristeći glasačke kutije koje su dostupne u određenim španskim konzulatima ili ambasadama ili na mestima koja su za to osposobljena, gde ste registrovani između osam i tri dana pre dana izbora.
U svakom slučaju, ako želite da glasate putem pošte, a bez potrebe da to unapred zahtevate, biće vam po službenoj dužnosti poslata sva dokumentacija neophodna za glasanje putem pošte, na adresu za registraciju svake osobe španske nacionalnosti registrovane u popis rezidentnih birača.

Španski državljanin koji privremeno živi u inostranstvu

Prema Kraljevskom dekretu, da bi glasali, španski državljani koji su privremeno u inostranstvu moraju se prijaviti kao nerezidenti u konzulatu koji odgovara njihovom privremenom boravku u inostranstvu. Takođe morate podneti zahtev konzulatu najkasnije 25. dana od raspisivanja izbora, kako biste dobili glasačka dokumenta na vašu adresu u inostranstvu. Svoj glas morate poslati preporučenom poštom na biračko mesto u Španiji najkasnije treći dan pre izbora.

Češka

Što se tiče Češke, nije dozvoljeno da glasate na evropskim izborima iz inostranstva.

Za sve ostale zemlje čije državljanstvo imate, a trenutno boravite ili živite u Srbiji, ostavljamo link gde možete da proverite da li možete da glasate na izborima za Evropski parlament.

(JA/EUpravo zato)