Parlament bivše sovjetske republike Moldavije izglasao je danas da će referendum o članstvu u Evropskoj uniji biti održan 20. oktobra, istovremeno sa predsedničkim izborima.

Članstvo u evropski blok jedan je od glavnih uporišta politike predsednice Maje Sandu, koja izdvaja Rusiju i korupciju kao dve najveće pretnje suverenitetu zemlje koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Podsetimo, Moldavija, bivša sovjetska republika koja ima oko 2,6 miliona stanovnika, prošle godine je podnela zahtev za pridruživanje EU, a u junu 2022. postala je zemlja kandidat, zajedno sa Ukrajinom.

Opozicija u Moldaviji je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda, uz napomenu da u društvu ne postoji konsenzus u vezi sa održavanjem referenduma. Predsednica Sandu objavila je prošlog decembra da namerava da se kandiduje za drugi mandat i podnela je inicijativu parlamentu da organizuje referendum na kojem bi građani mogli da se izjasne o pristupanju EU.

Ustavni sud Moldavije odobrio je 16. aprila unošenje odredbi o evropskim integracijama u Ustav i održavanje referenduma o pristupanju EU. Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o članstvu u Uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. 

Ova zemlja, inače, takođe je žrtva ruske invazije na Ukrajinu, posebno jer ostaci raketa i dronova redovno padaju na njenu teritoriju.

Predloženi datum referenduma podržalo je 56 od 101 poslanika. Predstavnici su potom brzo potvrdili isti datum za predsedničke izbore na kojima će Sandu tražiti reizbor.

Opozicione stranke, sklone bližim odnosima sa Moskvom, protive se njenim težnjama za evropskim integracijama.

Na glasanju o referendumu za članstvo u Evropskom bloku nije učestvovalo 24 poslanika.

Ranije je Ustavni sud zemlje dao zeleno svetlo da se referendum i predsednički izbori održe istovremeno.

(JA/EUpravo zato/Euronews)