Institucije Evropske unije dogovorile su se da uspostave fond od šest milijardi evra za jačanje ekonomskih odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana. Poznat i kao Plan rasta za Zapadni Balkan prepoznat je kao veoma važan korak u procesu integracija. Nekadašnja visoka predstavnica Evropske unije, danas direktorka Evropskog koledža, Federika Mogerini je za EUpravo zato govorila o značaju ovog fonda i koracima koji su potrebni da bi se predviđeni ciljevi ostvarili.

"To znači da su vrata za pristupanje Evropskoj uniji zaista otvorena. Sada bi trebalo naporno da se radi na unapređenju pregovora i na ispunjavanju kriterijuma za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se pridružile Evropskoj uniji, nadamo se pre nego kasnije", rekla je Federika Mogerini.

Šta zemlje Zapadnog Balkana treba da urade kako bi ubrzale proces pristupanja Evropskoj uniji?

- Plan transformacije je vrlo poznat. On podrazumeva ispunjenje svih EU uslova, što je dosta tehničkog posla, ali je takođe i transformacija samog društva, na koji način se stvari rade.

Zato mi je, kao direktorki Evropskog koledža, jako drago što započinjemo regionalni program tako što otvaramo kampus u Tirani, gde ćemo trenirati i stvoriti generaciju lidera na Zapadnom Balkanu, ali takođe i u Evropskoj uniji, kako bi pravili društvo i proces pristupanja učinili realnim.

POSLUŠAJTE VIDEO INTERVJU:

Federika Mogerini o Planu rasta za Zapadni Balkan EUpravo zato

Da li mislite da Evropska unija može da pomogne u prevazilaženju negativnih aspekata?

- Evropska unija može da pomogne i već dosta pomaže. Postoji nova inicijativa za Plan rasta za region, koji je izuzetno važan, pogotovo za investicije, ali takođe predstoji dosta posla samim državama. Evropska unija može da da podršku, mehanizme i da prati proces, ali ne može da zameni rešenost države i volju i rad povodom pristupanja. Tako da je to pitanje za obe strane.

Koju poruku biste poslali mladima na Zapadnom Balkanu?

- Poruka koju bih poslala mladim ljudima na Zapadnom Balkanu jeste da ne gube nadu i veru povodom ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju. Znam da je put bio dugačak, i verovatno će i biti za neke zemlje, te je važno da ne gube nadu i svoj cilj. Da ne gube veru u dostizanju tog cilja, zato što bez energije, odlučnosti i motivacije mlađih generacija, biće mnogo teže. Upravo mlade generacije mogu najviše da dobiju. Kada je reč o zakonima, demokratiji, ljudskim pravima i u sopstvenim zemljama, i u regionu, u ekonomskom aspektu, obrazovnim mogućnostima, standardima, kao i bezbednosti okruženja u kome žive. Tako da smatram da mlade generacije imaju najveće uloge i nadam se da će oni biti najveći pokretači. Tako da, moja poruka bi bila - ne gubite nadu u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, kao i - vredno učite, kako biste bili spremni i kako biste ostvarili svoj cilj.