Predsednik Vučić je pre jučerašnje runde dijaloga između Beograda i Prištine rekao da nema velikih očekivanja kao i da će srpska strana nastaviti da probleme rešava dijalogom i da bude konstruktivna.

Nakon sastanka koji je imao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Vučić je rekao da je raugovor bio uspešan.

Sastanka sa Kurtijem nije ni bilo, naveo je Vučić. Najavio je da će glavni pregovarači nastaviti dijalog u utorak i sredu.

"Raspoložen sam zato što verujem da smo dobar posao uradili, pre svega pre podne, korektan sastanak je bio sa Boreljom i Lajčakom. Sastanka sa Kurtijem nije ni bilo", naveo je Vučić.

Kako je naveo, preneli su mu Kurtijeve poruke, a zvaničan odgovor je bio da nije spreman da se sastane.

"Nije hteo ili nije smeo da se sastane sa mnom", ocenio je Vučić.

O sastanku sa Boreljom i Lajčakom, srpski predsednik kaže da je bio uspešan i da su razgovarli o svemu

"O sprovođenju različitih sporazuma, o svemu što smo imali u dijalogu, o svemu što smo razgovarali, o situaciji na Kosovu i Metohiji. O svemu smo razgovarali", naveo je Vučić.

Što se tiče dijaloga, najavio je da će glavni pregovarači nastaviti pregovore u utorak i sredu.

"Nastavićemo da se borimo, da štitimo interese Srbije i da pokušamo na svaki način da, koliko god je to moguće, pomognemo našem narodu", poručio je Vučić.

Na pitanje novinara ko može sad da garantuje našem narodu na Kosovu i Metohiji da ponovo neće biti jednostranih poteza, Vučić je rekao - niko.

"Mi samo možemo da se borimo, ali niko ne može da garantuje da neće biti jednostranih poteza. Uvek ih je bilo i oni to znaju, vide sve i od dinara i od svih priča", rekao je Vučić.

Kurti nije bio spreman, imao tri uslova za sastanak sa Vučićem

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je nakon sastanaka da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak, ali ne i za ispunjenje tih uslova.

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decemnbra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze proizašle iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene, kao i da se Milan Radojičić izruči pravosudnim organima u Prištini.

„Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja”, dodao je Borelj.

Kako je naveo, uloga EU je da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećena tome.

„U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sledeće nedelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se sa procesom krene dalje. I dalje verujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu”, rekao je Borelj novinarima.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs/politika.rs)