Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine dolazi nakon što je prošle nedelje specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak boravio u Prištini i Beogradu.

Takođe, ovaj sastanak na visokom nivou održava se posle sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou održanim ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, ali i drugim pitanjima.

Miroslav Lajčak će učestvovati u razgovorima danas, a domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozef Borelj.

Prema najavama, Borelj i Lajčak će imati odvojene sastnake sa Vučićem i Kurtijem, a nakon toga će uslediti i zajednički, trojni sastanak.

Kako je Peter Stano, portparol EU ranije ove nedelje najavio, na sastanku će se razgovarati o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

Kako je kazao, dijalog će biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je,  njihov evropski put sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU.

Šta možemo očekivati?

Predsednik Srbije izjavio je da nema velika očekivanja od sastanka, kao i da ne veruje u volju druge strane za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je kazao da pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov i najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i  generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gertom Janom Kopmanom.

Vučić je poručio da će se srpska strana ponašati konstruktivno, truditi da uradi sve što se može, i da dijalogom treba rešavati probleme.

"Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, kazao je Vučić.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs/politika.rs)