Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se juče u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

Vučić je u Brisel otputovao na novu rundu dijaloga i Prištine a posebne sastanke imao je sa čelnim ljudima kada je u pitanju budućnost evropskog puta Srbije.

Šarl Mišel je nakon sastanka sa srpskim predsednikom izjavio da je budućnost Srbije i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

On je na društvenoj mreži X napisao da plan rasta donosi stvarnu mogućnost za snažno ekonomsko približavanje Srbije i regiona Evropskoj uniji.

"Treba da iskoristimo potencijal postepene integracije kako bismo ljudima doneli praktičnu korist'', napisao je Mišel u sredu na svom nalogu na mreži X.

Vučić je povodom tog sastanka naveo da je sa Mišelom razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i globalnim pitanjima.

Mišelu je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom.

"Ali za isti je posebno važno ispunjenje do sada postignutih dogovora, kao i obezbeđivanje dostojnog i bezbednog života za sve Srbe u južnoj pokrajini", poručio je srpski predsednik.

On je kazao da su razgvorali i o perspektivama politike proširenja u svetlu rezultata nedavno održanih evropskih izbora i dodao da je ponovio da Srbija posvećeno radi na približavanju EU, ispunjavanju evropskih standarda, prvenstveno zarad boljeg života svojih građana.

Naglasio je da će naša zemlja nastaviti da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnog politikom EU, štiteći pritom svoje nacionalne interese.

"Zahvalio sam još jednom predsedniku Mišelu na podršci koju EU pruža Srbiji na njenom evropskom putu, posebno kroz Evropski plan rasta za Zapadni Balkan", zaključio je Vučić.