URBAKT poziv za dobre prakse, namenjen svim gradovima i opštinama u Srbiji otvoren je od 15. aprila do 30. juna 2024. godine.

Ovim programom se traže lokalne prakse koje imaju pozitivan uticaj u zajednici, čiji je fokus na učešću i integraciji su a relevantne su za evropski nivo i mogu se preneti na druge evropske gradove.

URBAKT poziv za dobre prakse otvoren je za gradove iz 27 država članica Evropske unije, partnerskih država (Norveške, Švajcarske), država korisnica Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije), kao i iz Ukrajine i Moldavije.

Cilj je da se pruži vidljivost uticajnim lokalnim praksama u održivom urbanom razvoju i ponudi inspiraciju i mogućnost prenosa dobre prakse u druge evropske gradove.

Nagrađeni gradovi sa oznakom URBAKT dobre prakse će imati koristi od različitih vrsta promotivnih akcija u pogledu vidljivosti, u okviru URBAKT Gradskog festivala koji se održava od 8. do 10. aprila 2025. godine u Vroclavu (Poljska), i koji predstavlja jedan od najvažnijih događaja Programa.

Odabrani gradovi će takođe imati mogućnost da se prijave na poziv 2025. godine da vode URBAKT Mrežu za prenos dobre prakse uz podršku programa.

Više informacija o pozivu uključujući uslove i način prijave možete pronaći na sajtu Urbact.eu.

Nacionalni koordinator URBAKT programa je Ministarstvo za evropske integracije.

Ko želi da sazna više može se pridružiti i seriji onlajn informativnih sesija kako bi se evropski gradovi upoznali sa pozivom i dobili odgovore na pitanja.

Prva info sesija se održava 25. aprila od 10 do 11 sati: Online info session: The call for Good Practices in a nutshell.

Ostale info sesije:

Na sledećem linku možete pogledati dobre prakse koje je URBAKT program identifikovao u prethodnoj finansijskoj perspektivi: URBAKT Good Practices | urbact.eu, uključujući one koje su prenete na druge evropske gradove kroz mreže za prenos dobrih praksi.

(N.P./Eupravo Zato/Eumogućnosti)