Osim Srbije mogu učestvovati i druge zemlje regiona BiH, Hrvatska, Severna Makedonija i Crna Gora.

Konkurs se odnosi na oblasti energije, infrastrukture, IKT tehnologija, kulture i medija, nauke, istraživanja i inovacija, socijalnih pitanja, ljudskih prava, manjina, šumarstva, turizma, Vlade i civilnog sektora, vode i sanacija, zaštite životne sredine i zdravstva i ishrane.

Rok za konkurisanje je 7. jun 2024, a fond iznosi 2 miliona evra.

Sve informacije se mogu videti na stranici Interreg Europe.

Prekogranični konkursi imaju za cilj promovisanje dobrosusedskih odnosa, društveno-ekonomski razvoj ili poboljšanje usluga u različitim oblastima itd, a time se poboljšava kvalitet života stanovnika i zajednica.

Program Interreg Europe je stvoren sa idejom da regioni aktivno uče jedni od drugih kroz razmenu iskustava.

Interreg Europe je program teritorijalne saradnje Evropske unije čiji je cilj pružanje podrške nacionalnim, regionalnim i lokalnim upravama širom Evrope kako bi se smanjile razlike u nivoima razvoja, rasta i kvaliteta života. Cilj je da se prepoznaju dobre prakse i razmene iskustva kako bi se unapredile politike regionalnog razvoja. Programske aktivnosti se realizuju preko projekata i platformi za unapređenje politika.

Ko može da učestvuje:

  • Organi javne uprave: nacionalna, regionalna i lokalna uprava;
  • Institucije regulisane javnim pravom (agencije za regionalni razvoj, organizacije za podršku preduzetnika i poslovanja, univeziteti...)
  • Privatna neprofitna tela

Šta je Interreg Europe?

Interreg je jedan od ključnih instrumenata Evropske unije koji podržava prekograničnu saradnju kroz finansiranje projekata. Njegov je cilj zajedničko suočavanje sa zajedničkim izazovima sa kojima se građani i preduzeća svakodnevno suočavaju i pronalaženje zajedničkih rešenja u različitim oblastima.

U Evropi trenutno postoji 79 programa Interreg. Od 2014. do 2020. budžet je iznosio 10,1 milijardi evra.

Učešće Srbije

Od 2004. godine i države koje nisu članice EU pridružile su se INTERREG-u, što je Srbiji omogućilo da se pridruži programima teritorijalne saradnje.

Trenutno Srbija sprovodi sedam prekograničnih programa sa državama svojih suseda i dva programa sa drugim državama (u Dunavskom i Jadransko-jonskom programu). Do 2016. godine preko INTERREG programa u Srbiji je finansirano više od 1.000 projekata koje je implementiralo oko 700 organizacija iz Srbije, a ugovoreno je više od 220 miliona evra. Kroz realizovane projekte opremljene su bolnice, škole, vrtići, deca iz pograničnih regiona Srbije i susednih država su se takmičila u sportu, obnavljaju se crkve, sarađuju zajedničke službe za vanredne situacije i protiv droge, grade se granični prelazi, izgrađene su fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, otvorene su biciklističke staze itd.

U finansijskom periodu 2014-2020. Evropska unija je Srbiji dodelila 260 miliona evra za realizaciju devet programa.