Nade Gruzije da će se pridružiti Evropskoj uniji trenutno su na tankom ledu, samo nekoliko meseci nakon što je toj zemlji dodeljen status kandidata, saopštio je ambasador EU u Gruziji Pavel Herčinski.

Govoreći na događaju o proširenju EU u Tbilisiju u utorak, izaslanik Brisela Paveł Herczinski rekao je da je "nažalost, proces pridruživanja Gruzije EU za sada zaustavljen" nakon odluke lidera zemalja članica prošlog meseca.

Prema njegovim rečima, lideri EU su odluku o stopiranju procesa doneli tokom poslednjeg samita Evropskog saveta, a ona je usledila nakon što su gruzijske vlasti usvojile zakon o "stranom uticaju" uprkos višenedeljnim protestima.

Pored toga, zamrznuto je ukupno 30 miliona evra finansijske podrške, namenjene Ministarstvu odbrane Gruzije 2024. godine, rekao je Herčinski na konferenciji za novinare.

"Tužno je videti odnose EU i Gruzije na tako niskom nivou, kada su mogli da budu na vrhuncu svih vremena", rekao je Herčinski.

Protest protiv "ruskog zakona"

Desetine hiljada Gruzijaca izašlo je na ulice u znak protesta protiv zakona, koji su poslanici izglasali krajem maja, dok je policija za nerede koristila suzavac i pendreke da rastera masu. Vlasti su pritvarale i tukle lidere opozicije, a EU i SAD su osudile nasilje.

Vladajuća partija Gruzije tvrdi da su zakoni potrebni da bi se sprečilo strano mešanje.

Zakon koji je stupio na snagu prošlog meseca zahteva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih grupa da se registruju kao "strani agenti" ako dobiju više od 20 odsto novca za svoje finansiranje iz inostranstva.

Opozicija je osudila nacrt kao "ruski zakon" jer Moskva koristi sličan zakon da stigmatizuje nezavisne medije, organizacije i pojedince koji su kritični prema Kremlju tvrdeći da je njegovo usvajanje znak ruskog uticaja u Gruziji.

Zvaničnici EU su više puta osuđivali zakon kao nedemokratski i rekli da će on ometati put Gruzije ka članstvu u EU. Sličnog su stava i funkcioneri iz SAD.

Vašington je čak uveo sankcije vodećim političarima iz Gruzijskog sna, za koje kaže da su "saučesnici u podrivanja demokratije u Gruziji" i potkopavanja njenog puta ka EU.đ

(JA/EUpravo zato)