Pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji biće izazovni, ali su i velika čast kako za obe zemlje tako i za EU, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen uoči otvaranja pregovora s te dve zemlje.

"Put pred nama biće izazovan, ali takođe je ispunjen ogromnim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za celu našu Uniju”, rekla je fon der Lejen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju Ukrajine i Moldavije.

Ona im je poželela uspešan početak pregovora koji treba da pripreme obe zemlje kako bi mogle da preuzmu obaveze punopravnog članstva.

“Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečica. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti”, istakla je.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola označila je istorijskim otvaranje pregovora s dve bivše sovjetske republike.

"Današnji datum ostaće zapamćen kao istorijski. Ovo je važan trenutak koji nas jača i povezuje u jednu porodicu", napisala je Mecola na društvenoj mreži Iks.

Ukrajina i Moldavija podnele su zahtev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. U junu iste godine odobren im je status zemalja kandidatkinja za članstvo, a u novembru 2023. čelnici država članica doneli su odluku o početku pregovora.

(EUpravo Zato/Index.hr)