Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu o finansiranju kampanje Marin Le Pen na predsedničkim izborima 2022. godine.

Istraga, koja sledi nakon preliminarnih ispitivanja, otvorena je prošle nedelje zbog sumnji u proneveru, krivotvorenje, prevaru i sporno prihvatanje zajma, potvrdilo je tužilaštvo za Politiko.

Le Pen je 2022. godine, u svom trećem pokušaju da postane predsednica, dobila 41 odsto glasova u drugom krugu, izgubivši od sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona.

Istraga će sada biti prosleđena sudiji. Otvaranje istrage usledilo je nakon što je Nacionalni odbor za ispitivanje (CNCCFP) troškova kampanje upozorio tužioce na nepravilnosti.

Postavljali plakate po autobusima, pa ostali bez novca

"Vrlo sam iznenađen jer su nam troškovi kampanje odobreni u decembru 2022, a refundirani u februaru 2023. Ne znamo o čemu se radi. Saznali smo da je istraga otvorena, kao i svi drugi, jutros na televiziji", ispričao je neimenovani zvaničnik stranke Nacionalni savez.

Marin Le Pen
Jonathan Rebboah / imago stock&people / Profimedia Marin Le Pen

CNCCFP je već uočio nepravilnosti u njenoj predsedničkoj kampanji 2022, odbivši da refundira novac za plakate koji su bili postavljeni po autobusima, što je protumačeno kao kršenje pravila oglašavanja u predizbornoj kampanji.

Prema AFP-u, Le Pen je u svoju neuspešnu predsedničku kampanju uložila blizu 11,5 miliona evra.

Ovo nije prvi put da se Le Pen suočava s ovakvim problemima jer je niz nepravilnosti identifikovan i tokom njene predsedničke kampanje 2017.

U septembru počinje suđenje protiv Le Pen i još 24 osobe

CNCCFP je tada odbio povraćaj zajmova koje su stranka Nacionalni savez i mikrostranka Kotelek (Cotelec) njenog oca, Žan-Mari Le Pena, dali njenoj kampanji.

CNCCFP je odluku objasnio tvrdnjom kako su na navedene zajmove bile postavljene previsoke kamate.

U septembru bi trebalo da počne suđenje protiv Le Pen i još 24 osobe zbog navodne zloupotrebe evropskih fondova.

Suđenje će uslediti nakon sedmogodišnje istrage o optužbama da je Nacionalni savez koristio javna sredstva, koja su bila namenjena parlamentarnim pomoćnicima u Briselu, kako bi plaćao stranački kadar.

Prema mediju "Libération", sama Le Pen se suočava s optužbama za proneveru javnih sredstava i riskira novčanu, ali i kaznu do 10 godina zatvora. Dodatno, mogla bi da dobije zabranu kandidovanja na izborima u sledećih pet godina, što bi ugrozilo njene šanse na sledećim predsedničkim izborima 2027.

(EUpravo Zato/Index.hr)