Mađarska se priprema za preuzimanje kormila nad Evropskom unijom u narednih šest meseci, koje kreće od 1. jula. Oni su objavili slogan i novi logo na društvenoj mreži Iks.

Slogan je skoro identična kopija slogana koji je koristio bivši američki predsednik Donald Tramp u svojoj kampanji za izbore - "Učinimo Evropu ponovo velikom". Inače, Tramp je i ranije hvalio mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Ne postoji  bolji, pametniji ili bolji lider od Viktora Orbana. On je fantastičan", rekao je bivši predsednik Amerike jednom prilikom na Floridi, što je prikazano u seriji video snimaka postavljenih na Orbanov nalog na Instagramu.

Kako se navodi u saopštenju mađarskog predsedništva, slogan "MEGA" (Make Europe Great Again) inspirisan je "svetski poznatim mađarskim izumom, Rubikovom kockom", koja ove godine slavi 50. godišnjicu.

Kocka na marketinškom vizualu sadrži mađarsku zastavu na jednoj strani i zastavu EU na drugoj.

To nije prvi put da Mađarska koristi Trampov narativ.

U maju je Orban održao treću godišnju CPAC (konzervativna konferencija političke akcije) u američkom stilu u Mađarskoj.

U svom uvodnom govoru na konferenciji CPAC u Budimpešti, Orban je podržao Trampovu kandidaturu za reizbor i koristio slogan MAGA u svom govoru, rekavši: "Učinite Ameriku ponovo velikom, učinite Evropu ponovo velikom!"

Tramp je na konferenciji poslao unapred snimljenu video poruku u kojoj je Orbana nazvao "velikim čovekom" i pozdravio "toliko patriota u Mađarskoj koji se ponosno bore na prvim linijama bitke za spasavanje zapadne civilizacije".

Za šta će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje?

Moto i slogan je predstavio mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka i dodao da će biti uloženi aktivni napori za unapređenje procesa proširenja EU.

On je, predstavljajući prioritete i ambicije predsedavanja Mađarske, rekao na konferenciji za novinare u Budimpešti da moto "Učinimo Evropu ponovo velikom" ukazuje na proaktivno predsedavanje Mađarske i simbolizuje ideju "da smo zajedno jači nego odvojeno", prenosi MTI.

"To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali da nam treba dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo", rekao je Boka, a dodaje AP.

Komentarišući sličnost sa sloganom "Učinomo Ameriku ponovo velikom" bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Boka je istakao da je slogan fokusiran na Evropu.

"Ne znam da li je Donald Tramp ikada želeo da Evropu ponovo učini velikom", poručio je on.

Objasnio je da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje EU za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma "usredsređenog na poljoprivrednike" i za traženje "efikasnije zaštite spoljnih granica, za upravljanje osnovnim uzrocima migracija i za unapređenje efikasnije politike povratka", navodi Politiko.

Istovremeno, dodao je, biće uloženi aktivni napori da se unapredi proces proširenja EU.

"Želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine", rekao je Boka.

On je ocenio da predsedavanje EU mora da služi miru i bezbednosti Evrope.

"Mađarsko predsedavanje tražiće stvarna rešenja za stvarne probleme Evrope", naveo je Boka i dodao da Mađarska "ne obećava čuda, ali donosi šansu za promenu i napredak".

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

(EUpravo zato)