Balkanski forum u Budimpešti održava se u utorak i sredu (12. i 13. Mart), a poenta događaja je podsticaj dijaloga, saradnje, razvoja i povezivanja u regionu i integraciju u Evropsku uniju. Cilj je da balkanske zemlje, sa održivim rešenjima, zajednički odgovore na aktuelne političke, ekonomske i energetske izazove i krize.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović će razgovarati sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom o nastavku saradnje i izgradnji naftovoda između dve zemlje.

Ovo je važna tema zbog prethodnog perioda koji je bio energetski veoma izazovan. Iako je energetska kriza, moglo bi se reći, iza nas, Evropa je i dalje obazriva i stabilnost snabdevanja energentima svim zemljama je prioritetan zadatak, sudeći po rečima evropskih zvaničnika.

"Tema je energetska bezbednost, kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru 388 miliona metara kubnih i ovde u Mađarskoj 163 miliona metar kubnih, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici", rekla je za RTS Dubravka Đedović Handanović.

Ministrka rudarstva i energetike imaće odvojeni razgovor sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom o nastavku saradnje.

"Razgovaraćemo i o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda u dužini od 128 kilometara koji će projektno koštati oko 150 miliona evra. Imamo svu tehničku i projektnu dokumentaciju, i očekujemo da će naftovod biti biti završen do 2027.godine", kaže ministarka Đedović Handanović.

Prema rečima ministarke rudarsta i energetike Mađarska dosta polaže na nuklearnu energiju o čemu i mi treba da razmišljamo.

"Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije", rekla je za RTS ministarka rudarstva i energetike.

Tokom dvodnevnog Foruma u Budimpešti razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

(JA/EUpravo zato/RTS)