Predsednik Evropskog veća, Šarl Mišel, izneo je ideju čelnicima EU da bi grčki premijer Kirijakos Micotakis trebalo da preuzme funkciju Fon der Lajen, izjavilo je za Politiko pet anonimnih evropskih diplomata i zvaničnika

Oni su to nazvali još jednim očajničkim pokušajem svrgavanja Fon der Lajen.

Osim toga, Mišel je, navodno iza zatvorenih vrata, sugerisao da bi danska premijerka Mete Frederiksen mogla da bude bolja predsednica Evropskog veća od bivšeg portugalskog premijera Antonija Koste, kog preferira Fon der Lajen i čije se ime najviše spominje u kontekstu preuzimanja Mišelove dužnosti.

"Još jednom, ovo su lažne vesti i laži. Predsednik se posavetovao sa svim čelnicima pojedinačno o procesu podele funkcija. Predsednik u ovoj fazi nije spomenuo konkretna imena", rekla je Ekaterina Kasing, portparolka Šarla Mišela.

Sukob kulminirao pri poseti Erdoganu

Mišel je zadužen za vođenje političkog dogovora između evropskih čelnika o imenovanju čelnika Evropske komisije, Evropskog veća, Evropskog parlamenta i spoljnopolitičkog ogranka EU nakon održanih evropskih izbora.

"Nema uloge za Mišela u ovom procesu, osim one u njegovoj glavi", tvrdi jedan EU diplomata.

U danima nakon izbora pojavio se konsenzus među 27 šefova država i vlada da bi Fon der Lajen trebala dobiti drugi mandat, a da bi Kosta trebao biti novi predsednik Evropskog veća.

Dobar odnos između njih dvoje pomogao je u tome, posebno nakon godina sukoba između Mišela i Fon der Lajen.

Njihov "rat" kulminirao je tokom posete Ankari 2021. kada je Mišel tokom fotografisanja zgrabio jedinu slobodnu stolicu i seo pored turskog predsednika Erdogana, dok je Fon der Lajen morala da sedne na kauč pored. Afera je postala poznata kao Sofagate, a Fon der Lajen je Mišela optužila za seksizam.

(M.A./EUpravo zato/Index.hr)