Španski parlament je odobrio da se pruži amnestija stotinama katalonskih separatista koji su 2017. godine učestovali u nezakonitom i neuspešnom otcepljenju.

Zakon su podržali levičarska koaliciona vlada, dve katalonske separatističke partije i nekoliko manjih stranaka.

Za amnestiju je glasalo 177 poslanika, a 172 je bilo protiv.

Najveći protivnici su konzervativna Narodna partija i desničarski Voks.

Takođe, to bi trebalo da pomogne stotinama ljudi, od nekadašnjih vladinih zvaničnika u Barseloni do "običnih" građana koji su učestvovali u protestima za otcepljenje Katalonije od Španije. Na spisku se nalaze i policajci.

Podsetimo, referendum koji je organizovala Puđdemonova vlada je održan 2017. godine, a propraćen je brojnim neredima i hapšenjima.

Ipak, odobreni zakon ne rešava na jednostavan način zakonski haos u kome su upleteni borci za nezavisnost.

Slučajeve će verovatno ponovo razmotriti viši sudovi, a pojedini stručnjaci dovode u pitanje njegovu ustavnost jer smatraju da će se stvoriti nejednakost među narodom jer će određena grupa ljudi biti povlašćena.

Otkad je stupio na vlast, španski premijer Pedro Sančez se fokusirao na smanjenje tenzija u Kataloniji, a prema njegovom mišljenju, amnestija je jedan deo tog procesa.

Sa druge strane, amnestija je za njega i politički neophodna jer mu je za formiranje nove vlade u Madridu bila potrebna i podrška separatista.

Nisu svi blagonaklono dočekali ovu odluku, pa je su na ulice Madrida izašle hiljade nezadovoljnih građana predvođenih konzervativnim strankama.

(EUpravo Zato/Euronews)