Republika Srbija istupa pred Komitetom u trencima kada se, na jednom delu teritorije naše države, AP Kosovo i Metohija, Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica, suočavaju sa institucionalnim i sistemskim kršenjem građanskih i političkih prava.

"Ova kršenja se odvijaju kroz etničku diskriminaciju u svim institucijama, kao i kroz uskraćivanje vršenja biračkog prava Srbima. U toku je ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja u srpskoj zajednici. Ovim se generalno onemogućava život Srba, jer se kroz dinarsku valutu isplaćuju zarade, penzije, stipendiije, finansiraju narodne kuhinje, subvencije za oko 2.000 domaćinstava i drugo", rekao je ministar Žigmanov na 140. sastanku Komiteta za ljudska prava UN.

Žigmanov je zatražio je od Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da UNMIK izvesti o primeni standarda iz Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na teritoriji AP Kosovo i Metohija i ovom prilikom pozvao Komitet da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na ovom delu naše teritorije.

On je istakao da je od 2017. godine, od predstaljanja prethodnog izveštaja, Republika Srbija postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Sedmogodišnji izveštajni period

Sedmogodišnji izveštajni period obeležili su reformski procesi, od izmena Ustava u oblasti jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, zakonski i strateški okvir u oblastima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprečavanje nasilja u porodici, borba protiv trgovine ljudima, do unapređenja institucionalnih i sistemskih mehanizama.

Takođe, predstavljeni su i dalji napori Republike Srbije vezani za unapređenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednost u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Ministar Žigmanov je rekao da Srbija obezbeđuje poštovanje ratifikovanih međunarodnih ugovora i dosledno i pravovremeno ispunjavamo svoju obavezu izveštavanja, a prema preporukama svih UN mehanizama se odnosimo kao značajnim i vrednim putokazima kako da održimo dostignute standarde i unapredimo stanje ljudskih prava, jer ljudska prava su polje na kome se može postići uvek više i bolje i taj posao se nikada ne završava.

On je takođe ukazao, da je ovaj izveštajni period na globalnom nivou bio vrlo izazovan, sa pojavom migrantske krize, na koji naša država daje uspešan odgovor svih ovih godina koristeći sve svoje raspoložive kapacitete, zatim pandemije korona virusa i njenih posledica, koje je naša država minimizirala kroz posvećen rad vlasti da obezbedi građanima zdravstvene i druge usluge, kroz operativnost u nabavci širokog spektra vakcina, ne samo za građane Srbije, već i licima koji nisu državljani naše zemlje.

zeneva sastanak (1).jpg
Ministarstvo LJMPDD 

Delegaciju Republike Srbije čine predstavnici ministarstava zaduženih za oblasti pravosuđa, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, informisanja i telekomunikacija, ljudskih i manjinskaih prava.

U Delegaciji Republike Srbije su i predstavnici državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, izbeglice, migracije i za nestala lica. Deo državne delegacije je i ambasador pri Stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Milan Milanović.

(M.A./EUpravo zato)