Studentski grad na Novom Beogradu biće proširen za još jedan objekat, a biće rekonstruisani i postojeći blokovi. To znači da će biti još ukupno 2.800 novih mesta, i to u novom objektu smestiće se oko 1.000 studenata, dok će se dogradnjom proširiti kapaciteti za oko 1.800 akademaca.

Beogradski Sekretarijat za urbanizam objavio je rani javni uvid u elaborat Plana detaljne regulacije bloka 4 i dela bloka 34 na Novom Beogradu. Planom je obuhvaćena površina od 23,3 hektara, kao i da je planirana izgradnja novog stambenog objekta u centralnom delu bloka 4, odnosno Studentskog grada, ali i rekonstrukcija i dogradnja postojećeg vrtića.

Planom je obuhvaćen deo teritorije opštine Novi Beograd – Blok 4 i deo Bloka 34 do Studentske ulice, površine oko 23,3 hektara.

Planirano je da novi studentski dom za 1.000 studenata bude bruto građevinske površine od 24.500 kvadrata, piše Kurir.

Kada je reč o predškolskoj ustanovi, navodi se da je potrebno obezbediti kapacitete za 374 dece, pa da je "postojeći objekat predškolske ustanove moguće rekonstruisati i dograditi ili srušiti i izgraditi novi prema pravilima uređenja i izgradnje koja će biti definisana u okviru Nacrta Plana". U elaboratu se navodi i da se na obuhvaćenom prostoru nalazi i parcela nešto veća od 12.000 kvadrata planirana za izgradnju osnovne škole.

Rani javni uvid trajaće do 27. maja, a zainteresovani mogu u tom periodu da iznesu svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi i dostave ih Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograd.

"Studenjak" izgrađen pre skoro 70 godina

Studentski dom Studentski grad, popularno poznat kao Studenjak, predstavlja jedno od najvećih studentskih naselja na Balkanu. Ima četiri bloka, od kojih svaki ima F i G krilo. Ovaj dom nastao je u periodu od 1949. do 1955. godine, ali je krajem devedestih godina prošlog veka izvršena rekonstrukcija. Jedan deo kapaciteta koristi se u svrhu hostela tokom cele godine, dok je tokom leta taj kapacitet znatno veći. 

Prvim projektom o izgradnji je bilo predviđeno 4.500 kreveta. Prvi studenti su se uselili u Treći blok samo godinu dana posle postavljanja temelja, dok je Drugi blok bio završen 1952. Brojni jezici kojima se komuniciralo u tadašnjoj državi, mogli su se čuti 1955. godine i u Prvom i Četvrtom bloku, čime je zaokružena izgradnja višespratnica sa spavaonicama i blokovskim čitaonicama.

U sobama se danas nalaze, pored osnovne opreme u vidu kreveta, radnih stolova i plakara i polica, još i hodnik sa čajnom kuhinjom i kupatilom, direktna telefonska linija, interna kablovska televizija i internet konekcija. Dvokrevetne sobe imaju i terasu.

(JA/EUpravo zato/Kurir)