Evropska raketa "Ariane 6" započela je svoju prvu svemirsku misiju lansiranjem iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani, nakon nekoliko godina odlaganja.

Evropska svemirska agencija (ESA) je svoju operaciju ocenila kao uspešnu i ovim letom Evropa pokušava da se oporavi od krize u sektoru lansiranja iako jedan deo leta nije išao po planu.

"Ariane 6 je demonstrirao uspešno poletanje, lansiranje u orbitu i raspoređivanje satelita", rekla je ESA u poruci na Iksu.

Kako su dodali, ovo je nova era svemirskih letova za Evropu "koja nas je vratila u svemir i omogućava nam da ostvarimo naše ambicije na svetskoj sceni".

"Let se zaglavio na samom kraju misije"

Let se, međutim, zaglavio na samom kraju misije kada se aktivirao pomoćni pogon u završnoj fazi, ali je zaustavljen iz nepoznatih razloga, rekao je Martin Sion, šef proizvodnje u ArianeGroup na konferenciji za novinare. To znači da dve kapsule koje nosi raketa nisu oslobođene i da će ostati u svemiru, piše Index.

Laniranje rakete
Valentine CHAPUIS / AFP / Profimedia Lansiranje evropske rakete u svemir (9. jul 2024)

"Ali ostatak misije je išao prema planu", rekao je Sion.

Lansiranje je odlagano četiri godine

Ovo lansiranje desilo se četiri godine kasnije nego što je planirano, dok je razvoj rakete počeo pre punih deset godina.

"Ariene 6" je naslednik "Arienea 5", koji je korišćen od 1996. do leta 2023. Dizajniran je za lansiranje satelita u svemir za komercijalne i javne klijente i znatno je jeftiniji od svog prethodnika.

Prvo komercijalno lansiranje "Ariene 6" trebalo bi da usledi do kraja godine.

Direktor ESA Jozef Ašbaher napisao je u objavi na Iksu da će ovaj let "ostaviti trag u evropskoj istoriji".

Kakva je raketa Ariane 6?

"Ariene 6", 56 metara duga raketa, nosila je svemirsku kapsulu Niks Bikini kompanije The Exploration Company, OOV-Cube satelit iz kompanije RapidCubesa i jedan satelit proizvođača Planetary Transportation System.

Ašbaher je rekao da su kompanije poput Amazona već izrazile interesovanje za saradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Finansijski, projekat "Ariane 6" podržavaju uglavnom Francuska i Nemačka, uz dodatna sredstva od 22 druge članice ESA.

(JA/EUpravo zato/Index)