Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Nemačka, Litvanija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisali su Povelju o nultom otpadu u svemiru, tokom samita Evropske unije sa Evropskom svemirskom agencijom.

Međutim, Francuska, zemlja sa velikom svemirskom industrijom, još uvek nije pristupila ovom sporazumu.

U praksi, to znači da se zemlje koje su potpisale sporazum obavezuju da prilikom lansiranja satelita, isti vrate nazad ili ga deorbitiraju na kraju njegovog veka trajanja, počevši od 2030. godine.

"Ovo je prvi put da su zemlje potpisale na nacionalnom nivou, čime se Evropa pozicionira kao lider u čistom svemiru, istovremeno demonstrirajući međunarodno prihvatanje povelje," navela je ESA u svom saopštenju za javnost.

Prema agenciji, više od 100 organizacija je obećalo da će se pridružiti "u narednim mesecima".

Nova Povelja o nultom otpadu prvi put je ponuđena ministrima EU zaduženim za svemir u Sevilji, u novembru.

Evropljani su prvi koji su predložili međunarodni sporazum za ograničenje otpada. Ujedinjene nacije su objavile set smernica 2010. godine, ali ne postoji obavezujući sporazum po tom pitanju.

Ostaje da se vidi da li će napori ESA-e ubediti i velike aktere poput Kine, Indije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koji se, pored Evropljana, takođe takmiče za pristup svemiru, čineći ga sve naseljenijim.

Prema podacima ESA-e, više od milion objekata većih od jednog centimentra trenutno je u orbiti, a njihov broj nastavlja da raste.

Kako sateliti postaju sve važniji, pružajući usluge kao što su internet konekcija, sigurna komunikacija, Globalni pozicioni sistem (GPS) i osmatranje Zemlje, uključujući vojne svrhe, i uskoro će nadgledati emisije ugljenika iz fabrika – njihovo uništavanje, na primer usred sudara, može imati ogroman uticaj na trenutni način života društava.

Međutim, i dalje ostaje pitanje kako "spustiti" satelite sa njihove početne pozicije kada dostignu kraj svog životnog veka.

Šef ESA-e, Josef Ašbaker, insistira na tome da Evropska komisija predloži da se uspostavi zakon kako bi podstakla razvoj metoda za deorbitiranje u industrij.

(JA/EUpravo zato)