Učenici iz cele Srbije poslali su više od 50 video radova svojih veština u video produkciji, pripovedanju priča i digitalnim medijima na neke od teme kao što je EU i Srbija, EU u tvom svakodnevnom životu, Mitovi o EU, Ljudska prava, Obrazovanje i sport, Životna sredina i klimatske promene, Digitalni svet i inovacije, Kultura, Jedinstveno tržište EU i zaštita potrošača. To su zapravo sve one teme koje su obrađene u publikaciji „Evropski dnevnik".

Stručni žiri, sastavljen od predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije kao i EU info mreže, odabrao je četiri najbolja rada pristigla na ovogodišnji konkurs.

Prvo mesto dele dva rada i to radovi učenika Predraga Jovičića iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Novog Pazara i Andrije Aleksića iz Umetničke škole iz Niša. Drugo mesto osvojila je Nađa Petrović, učenica XIII gimnazije iz Beograda, a treće mesto Sandra Filipović učenica Škole za oštećene sluhom i nagluve Stevan Dečanski iz Beograda.

 Ova inicijativa predstavlja važan korak ka podizanju svesti mladih o evropskim vrednostima i prilikama koje pruža članstvo u Evropskoj uniji, pre svega kroz publikaciju „Evropski dnevnik" - koja pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute do mogućnosti za nastavak obrazovanja i usavršavanja u nekoj od zemalja članica EU.

Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU u kom je detaljnije predstavljen proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, uz razotkrivanje mitova o EU koji postoje u javnosti.

Konkurs je inspirisan publikacijom o Evropskoj uniji koju Delegacija Evropske unije realizuje po 14. put uz podršku Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva prosvete.

(M.A./EUpravo zato/ europa.rs)