Kožne torbice, novčanici, kaiševi i rančevi... Sve to je deo priče porodice Mitić iz Niša.

Iako je po struci biolog ekolog, Milicu Mitić su zanimali proizvodi od kože, pa je odlučila da se upusti u potpuno nepoznate vode i pokrene svoj posao iako prethodno ništa nije znala o tome.

 "Oduvek sam volela kvalitetne kožne torbe i novčanike, kao dodatak mogu poslužiti da se izrazite ili ostavite određeni utisak. Vrlo mi je bitna i njihova funkcionalnost, jer ih svakodnevno nosimo. Primetila sam da je kod nas izbor dosta sužen, pa sam u razgovoru sa suprugom došla na ideju da razvijemo nešto drugačije što će pre svega da traje i da se razlikuje kvalitetom", ispričala je Milica za EUpravo Zato u pauzi pripremanja osnovaca za brojna takmičenja iz biologije.

Radionica firme Vera leather iz Niša
Ustupljene fotografije/Vera Leather Radionica firme Vera leather iz Niša

Bračni par je proučavao brojne snimke na Jutjubu, pa su učili o samom poslu i tek onda kupili prvu mašinu koju nisu znali ni kako valjano da koriste. Radionicu su postavili u potkrovlju kuće, a firmu su nazvali po ćerki.

Ipak, nisu odustajali i ta upornost se isplatila kada su primili prvu narudžbinu - bio je to novčanik i držač kartica.

"Suprug i ja smo od samog početka jasno definisali ciljeve i imali viziju šta treba da stoji iza našeg brenda Vera Leather. To je dugotrajan proces, traje čitav život i zahteva dosta odricanja. Bilo je dosta razloga i uticaja koji su se poklopili da bi se to desilo i ostvarilo", poručila je Nišlijka koja je u trenutku pokretanja sopstvenog biznisa bila trudna sa trećim detetom.

Jedna od torbi koju proizvodi firma Vera leather iz Niša
Ustupljene fotografije/Vera Leather Jedna od torbi koju proizvodi firma Vera leather iz Niša

Korak dalje uz pomoć EU PRO

Kao i u svakom poslu, novac je najveći problem pogotovo kada treba uložiti u opremu koju ne može svako da priušti.

"Investicije su bile najveći izazov i jedan od glavnih razloga zbog kog smo se prijavili na program EU PRO. U tom periodu smo investirali u proizvodnu halu i nedostajao nam je novac za mašine koje bi unapredile proizvodnju", objasnila je Milica koja je za program čula iz medija.

Kako je dodala, proces je bio jednostavan, a čitava procedura je trajala devet meseci.

"Ukupno smo dobili sedam mašina. Ključne mašine koje su unapredile process izrade i podigle vrednost proizvoda su UV štampač za kožu i CNC laser", pojasnila je.

Milica Mitić je uz pomoć EU dobila mašine za preradu tekstila
Ustupljene fotografije/Vera Leather Milica Mitić je uz pomoć EU dobila mašine za preradu tekstila

Trenutno, Mitići imaju šest zaposlenih radnika, a najpopularniji proizvodi su im letnje kožne torbice.

"Svaka torba i novčanik ima svoj lični pečat od strane majstora koji je pravi. Želimo da stvorimo proizvod koji savršeno odgovara potrebama i karakteru kupca dajući mu slobodu da prilagodi svaki detalj na njemu. Naši proizvodi se mogu videti u svim krajevima Srbije. Šaljemo pojedinačno proizvode i na inostrano tržište, naročito u zemljama regiona", zaključila je Milica.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtuwww.eumogucnosti.rs

(N.P/Eupravo Zato)