Biciklizam je sve popularniji u svetu – kako zbog zdravlja, tako i zbog očuvanja životne sredine. Zato evropski gradovi inicijaraju brojne akcije kako bi podstakli ljude da se više kreću biciklima, a manje automobilima.

Beograd takođe ima jednu takvu akciju pod nazivom "Parkiraj i bicikliraj". U okviru ove akcije, vozači koji parkiraju automobile na parkiralištima "Ada Ciganlija" i "Milan Gale Muškatirović", kao i u garažama "Obilićev venac", "Zeleni venac" i "Masarikova", mogu na besplatno korišćenje da preuzmu dva bicikla za odrasle i dva dečja bicikla.

Ovo je trinaesta sezona akcije koja je ove godine počela početkom aprila, a završiće se na jesen. Za ovu akciju je JKP "Parking servis" nabavio 190 novih bicikala, tako da je korisnicima od ove godine na raspolaganju oko 700 ovih dvotočkaša.

Iz godine u godinu "Parking servis" osvežava i proširuje ponudu bicikala, pa je za novu sezonu akcije nabavljen takozvani gradski bicikl, za vožnju po tvrdoj podlozi. Novi bicikli imaju korpu i spuštenu središnju šipku, što će posebno odgovarati početnicima. Osim nekoliko modela klasičnih bicikala, vozačima je od prošle godine na raspolaganju i dvotočkaš, koji je opremljen sedmostepenim menjačem i širokim gumama, za vožnju po zahtevnijim podlogama, poput peska i šljunka.

Treba vam samo lična karta

Bicikli mogu da se preuzmu na privremeno korišćenje samo uz ličnu kartu, svakog dana od 9 do 21 čas. Korišćenje bicikala je besplatno, a plaća se samo redovna cena parkiranja vozila.

U prethodnoj sezoni bicikle "Parking servisa" vozilo je oko 70.000 korisnika. Najveći broj bicikala građanima je na raspolaganju na parkiralištu najpopularnijeg beogradskog izletišta Ada Ciganlija, na kome celodnevno parkiranje košta 150 dinara.

(EUpravo zato/JA)