Povodom Svetskog dana bicikla koji se obeležava 3. juna, za bicikliste će u Beogradu biti organizovana biciklistička vožnja koja će se održati u subotu, 1. juna 2024.

Zainteresovani će se okupiti u Pionirskom parku, a vožnja će početi od 11.30. Voziće se kroz centar grada i Novi Beograd, a cilj je na zelenom platou kod Kule Nebojša, gde će biti održano piknik druženje pored reke.

Cilj je da se pokaže da je bicikl najekološkije i najzdravije prevozno sredstvo. Slogan je "Tvoja pedala, zdravlje, priroda!".

"Kako je motorni saobraćaj zaslužan za 80% komunalne buke, 20% zagađenja PM česticama i azotnim oksidima i 25% emisije GHG, bicikl u svim ovim kategorijama ima skoro minimalan doprinos i čime je ujedno i najekološkije prevozno sredstvo! Kada je u pitanju potrošnja energije po glavi stanovnika, bicikl opet zauzima prvo mesto i ekonomičniji je čak i od pešačenja. A kad na sve to dodamo i korist koju bicikl donosi našem zdravlju i rasterećenju zdravstvenog sistema, jasno je zašto ga razvijene zemlje promovišu i ulažu u razvoj ovog vida prevoza", navode organizatori ovog događaja.

image001 (1).jpg
Ustupljena fotografija Obeležavanje Svetskog dana bicikla, u subotu, 1. juna 2024.

Inače, događaj organizuju UG Ulice za bicikliste, Ujedinjene nacije u Srbiji i Ambasada Kraljevine Holandije.

Dan proglašen 2018. godine

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju.

Kako se navodi na sajtu UN u Srbiji, na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim. Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živite smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Ukratko, vožnja bicikla je zdrava, pristupačna i pogoduje životnoj sredini i samim tim ima prednosti za sve. Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma. Važno je da proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća.

(JA/EUpravo zato)