Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su u Budimpešti direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX.

Kreatori politike ocenjuju da se sporazumom o udruživanju tri berze postiže višestruka korist zemalja u regionu.

Dubravka Đedović Handanović, srpska ministarka rudarstva i energetike pojašnjava da će ovaj potez omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu.

Naglašava značaj projekta za dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema i kaže da se regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila i Mađarska, a Elektromreža Srbije (EMS) postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

Prema njenim rečima, zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije, obezbediti pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije i pozitivno uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu.

Jelena Matejić, čelnica Elektromreža Srbije navodi da se na ovaj način uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

Matejić je ocenila da ovo spajanje donosi višestruke koristi.

"Približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje", dodala je ona.

Prema njenim rečima, realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni su uslovi da EMS nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR-om, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za Srbiju za ukidanje CBAM takse.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu - ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT.

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.

(M.A./EUpravo zato/ Vlada Republike Srbije)