Blok je podeljen oko toga da li nuklearnu energiju treba svrstati u obnovljive energije. Ta podeljenost odlaže jedan od ključnih sporova vezan za klimatsku regulativu.

Na Atomskom samitu, kako ga još nazivaju, se okupljaju delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva koji će imati prilike da o ovom sektoru čuju relevantne stavove, kao i da diskutuju o važnim pitanjima i regulativama koje se tiču budućnosti nuklearne energije.

"Srbija spremna da odgovorno pristupi ovim pitanjima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju istakao da imamo tri problema.

On je kazao da se od Srbije ne može mnogo naučiti po ovim pitanjima jer nakon raspada Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom.

"Verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost naše zemlje i budućnost celog evropskog kontinenta. Svi smo spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima, o budućnosti ali ne znamo kako da ih sprovedemo", rekao je on.

Vučić na nuklearnom samitu u Briselu
Kenzo Tribouillard/AFP/Profimedia Vučić na nuklearnom samitu u Briselu sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom i direktorom IAEA Rafaelom Grosijem

On je naglasio da se mora bar udvostručiti proizvodnja naoružanja i da se poboljša rast.

"Kada govorimo o evropskom kontinentu, te stope rasta su tako male i ne znam kako ćemo moći da podstičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodenje, da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora. Imamo tri problema. Prvi problem je da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo nabaviti to znanje, te ljude. Druga stvar je kako ćemo finansirati ove projekte. Mogu vam, reći da smo zainteresovani da dobijemo barem 4 mala modularna reagtora koji će zameniti 250 megavata. To je oko 8 milijardi evra. Moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. Treća stvar je da će nam uvek biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. Moraćemo da promenimo naš zakonodavni okvir", rekao je Vučić.

Samit vidi kao odličnu priliku da sa evropskim liderima razgovara o strateškim ciljevima EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti.

"Kao odgovoran partner, Srbija je spremna da sistemski pristupi ovim pitanjima i da svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti" - napisao je predsednik Vučić na Instagramu uz zajedničke fotografije sa učesnicima samita.

Šta je o nuklearnoj energiji rekla resorna ministarka?

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nedavno je učestvovala na "Balkanskom forumu" u Budimpešti gde je istakla da nuklearna energija postaje sve važnija u procesu energetske tranzicije.

Prema njenim rečima, tema korišćenja nuklearne energije uvek izaziva debatu.

"Osiguravanje dovoljno bazne energije je neminovnost i moramo razgovarati o svim alternativama, pa i o nuklearnoj energiji kao jednoj od opcija", navela je ona i podsetila da svaka energetska infrastruktura ima uticaj na životnu sredinu, te da je to relevantno pitanje koje mora biti uzeto u obzir.

Đedović - Handanović je istakla i da svaki energetski objekat ima izvestan uticaj na životnu sredinu - vetrogeneratori utiču na ptice, kod solarnih elektrana je pitanje odlaganja iskorišćenih panela.

"Nuklearna energija je bazna energija koja emituje manje CO2 nego fosilna goriva i u uslovima rastućih potreba za energijom uz ubrzan privredni rast, treba da je razmatramo kao opciju koja može da obezbedi stabilno snabdevanje. Nuklearna tehnologija je napredovala, nosi manje rizika u izgradnji i može imati manje troškove, kada razgovaramo o malim nuklearnim reaktorima", pojasnila je ona.

Cilj Srbije je, prema njenim rečima, da ostane izvoznik električne energije i da ne zavisi od oscilacija cena energenata na tržištu. Uz to,

Ukazala je da se mnoge zemlje u Evropi, poput Mađarske, Češke, Francuske, Velike Britanije, Belgije, uspešno oslanjaju na nuklearnu energiju i naglasila je da je potrebno razgovarati i o ovom izvoru bazne energije tokom energetske tranzicije i procesa dekarbonizacije.

"Gasne elektrane su prelazno rešenje, ali nuklearna energija je bazna energija i jedna od opcija koju razmatramo u našim strateškim dokumentima, jer nije fosilno gorivo i obezbeđuje stabilan izvor energije", rekla je ministarka, naglasivši da će Srbija pažljivo razmatrati sve opcije.

(M.A./EUpravo zato/Kurir.rs)