Meso mrkog medveda, koji je u Evropskoj uniji zaštićena vrsta, uskoro bi moglo da se nađe na jelovniku u Slovačkoj, nakon što je populistička vlada odobrila plan prodaje mesa odstreljenih jedinki.
Vlada je prošlog meseca dala zeleno svetlo za odstrel oko četvrtine ukupne populacije mrkih medveda u zemlji, oko 1.300 jedinki, nakon nekoliko smrtonosnih napada na ljude.
Ova odluka naišla je na žestoke kritike zaštitara prirode i opozicionih političara, uključujući i poslanike Evropskog parlamenta. Svetska unija za zaštitu prirode mrkog medveda vodi kao "gotovo ugroženu" vrstu u EU.
Ipak, slovačka vlada ne odustaje od sprovođenja plana. Ove nedelje najavila je da će meso medveda koji budu odstreljeni biti ponuđeno građanima kako bi se izbeglo bacanje mesa.
Već od sledeće nedelje, organizacije pod okriljem Ministarstva zaštite životne sredine moći će da ponude meso medveda na prodaju, uz uslov da se poštuju svi zakonski i higijenski propisi.
Državni sekretar Filip Kufa izjavio je da je bilo besmisleno da se do sada meso medveda šalje direktno u kafilerije.
"Svaki medved koji ispunjava određene uslove biće pušten u promet za ishranu ljudi. Zašto? Zato što je meso medveda jestivo", rekao je Kufa.
Politička tema
Medvedi su postali politička tema u Slovačkoj zbog sve češćih kontakata sa ljudima, uključujući i smrtonosne napade. Po broju napada, Slovačka je druga u Evropi, odmah iza Rumunije, koja ima oko 13.000 mrkih medveda.
Od 2000. do 2020. godine zabeležena su 54 napada medveda u Slovačkoj, a poslednjih godina prosečan broj napada porastao je na deset godišnje.
U aprilu ove godine, jedan muškarac je stradao nakon što ga je napao medved dok je šetao šumom u centralnoj Slovačkoj.
Ubrzo nakon toga, premijer Robert Fico najavio je masovni odstrel i izjavio:
"Ne možemo živeti u zemlji gde se ljudi plaše da uđu u šumu".
Prema njegovim rečima, vlada planira da odstrijeli do 350 medveda što je gotovo koliko i celokupna populacija te vrste u Španiji. Vlada smatra da su napadi posledica prekomerne populacije medveda.
Prevencija prvo, pa tek odstrel
S druge strane, ekološke organizacije i opozicija upozoravaju da bi fokus trebalo da bude na prevenciji, a ne na odstrelu.
Evropski poslanik i ekolog Mihael Vježik iz opozicione partije Progresivna Slovačka, rekao je prošlog meseca za BBC da je vladin plan "apsurdan" i da dosadašnji odstrel "bez presedana" nije smanjio broj napada.
Vježik je istakao da hiljade susreta ljudi i medveda svake godine prođu bez incidenata i izrazio nadu da će Evropska komisija reagovati.
Miroslava Abelova iz Greenpeace-a Slovačka ocenila je plan kao "potpuno neodgovoran" i optužila vladu da ignoriše zakone o zaštiti prirode i preporuke naučne zajednice.
Mrki medvedi su strogo zaštićeni direktivama Evropske unije, i mogu se ubijati samo u izuzetnim slučajevima, na primer kada predstavljaju neposrednu opasnost po bezbednost ljudi i kada ne postoje druge alternative.
Retko gde se jede meso medveda
Meso medveda retko se konzumira u Evropi, i smatra se delikatesom samo u pojedinim delovima Istočne Evrope i nordijskih zemalja. U većini država članica EU, zbog stroge regulative i zaštitnog statusa vrste, medveđe meso se teško može naći u restoranima ili prodavnicama. Kada je dostupno, obično potiče iz kontrolisanog odstrela ili dozvoljenog lova.
Zdravstvene vlasti upozoravaju da konzumacija mesa medveda nosi rizik od trihineloze, to jeste parazitske bolesti opasne po ljude. Evropski propisi zahtevaju obavezno testiranje svakog primerka mesa na prisustvo larvi Trichinella pre nego što se dozvoli njegova prodaja. Američki Centar za kontrolu bolesti preporučuje da se meso kuva na unutrašnjoj temperaturi od najmanje 70 stepeni Celzijusa kako bi se paraziti uništili.
Zamrzavanje, sušenje ili dimljenje mesa ne garantuje njegovu bezbednost.
(EUpravo zato)