Sedam mini-naponskih solarnih stanica će biti izgrađeno u Sjenici, a projekat “Sunčeva energija za mala i srednja preduzeća” će sprovesti Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA).

Koordinatorka projekta Amela Lukač Zoranić istakla je da će solarne elektrane biti od velikog značaja za mala i srednja preduzeća iz poljoprivrednog sektora, posebno ona koja se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda.

“Preduzeća će moći da ugrade solarne panele i na taj način uštede na potrošnji električne energije, doprinesu zaštiti životne sredine, a kasnije i unaprede svoje poslovanje”, objasnila je Lukač Zoranić.

Javni poziv za prijavu preduzeća biće raspisan do kraja juna, a završetak izgradnje minielektrana se očekuje do kraja 2024. godine.

SEDA će ovaj projekat vredan 100.000 dolara sprovoditi u saradnji sa Opštinom Sjenica i međunarodnom organizacijom ACDI/VOCA, pri čemu će 50 odsto troškova snositi sama preduzeća.

Projekat predstavlja deo šireg programa “Velika mala privreda” koji finansira USAID, sa ciljem pružanja podrške razvoju malog i srednjeg biznisa u regionu Sandžaka korišćenjem obnovljivih izvora energije.

(EUpravo Zato/Radio Sto Plus)