Sedam jedinki srebrenopruge naduvana riba (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

"Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno snažan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u reproduktivnim žlezdama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna", objavljeno je na stranici Aquarium Pula.

Inače, tetrodotoksin je oko 1200 puta otrovniji od cijanida po ljude, a protivotrov ne postoji.

Ribu je ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta je invanzivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Ove ribe inače žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribolovu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice, preneo je portal 24sata.hr.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “naduvanost” jer ih lagani, pomalo nespretni stil plivanja čini lakim plenom grabljivica.

Umesto bekstva, napuhače koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

(EUpravo Zato/24sata.hr)