Ko je pratio društvene mreže proteklih dana, mogao je da vidi da je sve bilo u znaku aurore borealis, odnosno, polarne svetlosti koja je bila vidljiva širom Evrope, SAD, pa čak i na Novom Zelandu (aurora australis).

Neverovatni prizori su mogli da se vide i u područjima u kojima je tako nešto do prošlog petka bilo skoro nemoguće.

Nebo iznad Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske je takođe bilo neobično osvetljeno, a ovakva pojava se dešava jednom u 20 godina.

Polarna svetlost se mogla videti u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Danskoj, Poljskoj i mnogim drugim evropskim državama.

Zašto se pojavila aurora borealis?

Velika solarna oluja pogodila je Zemlju i zapretila da poremeti rad satelita, elektroenergetskih mreža i telekomunikacijskih sistema, mada veći kvarovi nisu prijavljeni.

Geomagnetska oluja je opisana kao "ekstremna", nivoa 5 od 5, objavio je Svemirski centar za predviđanje vremena. Ovo je prva oluja nivoa G5 od oktobra 2003. godine.

Nekoliko koronalnih eksplozija (CME) je započeto u petak, a tada su izbačena plazma i magnetna polja sa Sunca.

Sunčeve pege su nam donele sjajne prizore

Velika grupa Sunčevih pega, veličine poput 17 Zemalja, bila je glavni razlog zašto je nastalo nekoliko snažnih solarnih oluja koje su nam ponudile zadivljujuće prizore na nebu.

Polarna svetlost se najčešće viđa u skandinavskim zemljama, Rusiji i Aljasci.

Zašto nebo postaje roze?

Polarna svetlost se prelama u više boja od zelene do ružičaste.

To je prouzrokovano česticama Sunca koje pogađaju gasove pri ulasku u atmosferu naše planete. Dva najzastupljenija gasa su azot i kiseonik. Atomi kiseonika odaju zelenu boju, koja se najčešće može videti prilikom aurore borealis, dok atomi azota emituju roze, plave i ljubičaste tonove.

Kako događanja na Suncu utiču na Zemlju?

Aktivnost Sunca raste i opada u ciklusima od oko 11 godina. Tokom solarnih maksimuma dolazi do povećanja učestalosti dve solarne pojave - solarnih bljeskova i koronalnih izbacivanja mase (CME) - koje uzrokuju krivljenja u Sunčevim magnetskim poljima.

Solarni bljeskovi uključuju velike količine energije koja se emituje u obliku elektromagnetskog zračenja. Iako putuju brzinom svetlosti tako da do Zemlje stižu za oko 8 minuta, oni deluju samo na gornje slojeve atmosfere, posebno jonosferu, uzrokujući poremećaje u satelitskoj komunikaciji i GPS-u. Međutim, ne predstavljaju pretnju za zemaljsku komunikaciju ni infrastrukturu.

Najjača dosad geomagnetna oluja u istoriji se dogodila 1859. godine i poznata je kao Karingtonov događaj, po britanskom astronomu Ričardu Karingtonu.

CME je stigao do Zemlje za samo 17.6 sati, uzrokujući štete i požare u telegrafskoj mreži i opremi, a nekoliko operatera doživelo je električne šokove.

Tada je bilo velikih prekida u radu telegrafa u Severnoj Americi i Evropi.

(EUpravo Zato/BBC)