Izrada predloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i biće prosleđen resornom ministarstvu do kraja meseca, rekao je na sednici Veća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Prema zadatom planu, NEK 2 trebalo da bude izgrađen i priključen na mrežu do 2040. godine.

U Gen Energiji, gde pripremaju nacrt inicijative za Državni prostorni plan za izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK 2), prema Paravanovim rečima, očekuju da će materijal proslediti nadležnima do kraja meseca. Nakon toga verovatno će proći oko mesec dana da se materijal dopuni, a onda ide sam proces, kazao je.

Prema rečima državnog sekretara u Kabinetu predsednika Vlade Danijela Levičara, Vladina radna grupa za projekat NEK 2 želi da se inicijativa dostavi Ministarstvu zaštite okoline, klime i energetike pre referenduma o NEK-u 2, pa da će javnost biti obaveštena o onome što se odluči.

Paravan je rekao da će projekat biti predstavljen u Krškom 23. maja, a potom će uslediti prezentacije i širom Slovenije. Ujedno će se u Vrbini otvoriti i projektni kabinet u kojem će stručnjaci biti dostupni za odgovore oko postavljanja drugog bloka u sam prostor.

Prema planiranoj dinamici, građevinska dozvola za gradnju drugog bloka trebalo bi da bude dobijena oko 2032. godine i trajaće sedam godina. Tako bi NEK 2 trebalo da bude spojen na mrežu negde do 2040. godine, rekao je Paravan. Prema njegovim rečima, kolika će biti snaga drugog bloka i koliko će imati agregata znaće se uskoro.

(EUpravo Zato/Seebiz.eu)