Gradsko veće Edinburga odobrilo je predlog pod nazivom „Transient Visitor Levy" koja će biti uvedena 2026.

Očekuje se da će naknada prikupiti do 50 miliona funti, što je oko 59 miliona evra godišnje, a ta sredstva će se koristiti za poboljšanje infrastrukture i usluga u gradu.

Vlasti u Škotskoj visoravni takođe razmatraju uvođenje turističke takse.

Edinburg će postati prvi grad u Škotskoj koji naplaćuje turističku taksu

Ranije ovog meseca, zvaničnici Edinburga odobrili su predlog da se gostima u hotelima, pansionima, hostelima i smeštaju za odmor, uključujući Airbnb, naplaćuje pet odsto cene po sobi po noći.

Naknada će biti ograničena na sedam uzastopnih dana i trebalo bi da stupi na snagu 2026.

Dolazi tri meseca nakon što je škotski parlament usvojio zakon koji dozvoljava lokalnim vlastima da uvedu poreze za posetioce.

Tokom 12 nedelja, počevši od septembra, trajaće period javnih konsultacija o naplati tokom kojih će stanovnicima biti postavljeno pitanje da li naknada od pet odsto treba da bude veća ili niža.

Gradsko veće kaže da će sredstva biti uložena u infrastrukturu, pristupačno stanovanje, upravljanje destinacijama i kulturu, nasleđe i događaje.

Očekuje se da će porez prikupiti do 50 miliona funti, što je 59 miliona evra godišnje za glavni grad Škotske.

Lider Saveta Kemi Dej rekao je da će 35 odsto prihoda biti namenjeno sektoru umetnosti.

Turistički operateri zabrinuti zbog uvođenja turističke takse u Edinburgu

Naknada će dovesti Edinburg u red drugih popularnim turističkim destinacija širom Evrope, uključujući Amsterdam, koji ima turističku taksu od 12,5 odsto, Berlin, Veneciju i druge.

Međutim, neki turistički operateri brinu da će namet učiniti Edinburg manje konkurentnom destinacijom za odmor i odvratiti posetioce.

„To je i dalje veoma sporna stvar", rekao je Mark Krothol, izvršni direktor Škotske turističke asocijacije, za sajt Skift.

„Brinemo oko buduće ukupne cene za turiste, kao i i kakav bi uticaj to moglo imati na buduće rezervacije, posebno od strane naših domaćih posetilaca jer već postoje znaci opadanja rezervacija zbog krize troškova života u Ujedinjenom Kraljevstvu."

Ipak Dej misli da porez neće odbiti turiste.

„Ne vidim da nekoliko funti može da odvrati nekoga da poseti grad", rekao je on za BBC Radio Škotska.

„Ako možete da priuštite da potrošite stotine funti na hotelsku sobu, možete priuštiti nekoliko funti da podržite grad koji posećujete", dodao je on.

Vlasti škotskih visoravni takođe razmišljaju o turističkoj taksi

Hajlendski savet takođe razmatra uvođenje turističke takse prema novim ovlašćenjima koje je uvela škotska vlada.

Region planina i dolina prima preko šest miliona turista godišnje, uključujući izletnike i putnike koji su na krstarenju.

Vlasti kažu da će kasnije tokom godine započeti tromesečni period konsultacija kada će stanovnici moći da daju svoje mišljenje o naplati.

Kao i kod poreza u Edinburgu, to bi bio procenat cene smeštaja po noći.

Region Highlands je već razmatrao naplatu za posetioce 2019. i izračunao je da će prikupiti čak 10 miliona funti, odnosno, 12 miliona evra godišnje za poboljšanje lokalne infrastrukture.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)