Program dobrovoljnog otpuštanja zasnovan je na tome da se zaposlenima isplate određena novčana sredstva proporcionalna njihovom stažu u fabrici. Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imaće priliku za to do 20. septembra.

Prema informacijama koje su poslate zaposlenima Dačije, najniži iznos dobijaju zaposleni sa iskustvom od dve godine i njima će biti isplaćeno oko 4.500 evra.

Oni koji imaju radni staž od 12 do 16 godina u kompaniji mogu očekivati veliki iznos novca i to oko 30.000 evra.

Najviše novca dobiće zaposleni sa 16 i više godina radnog staža, koji će dobiti oko 37.000 evra ukoliko pristanu da dobrovoljno budu otpušteni.

Kompanija se odlučila na ovaj potez u sektorima gde je proizvodnja robotizovana, ali i u onim sektorima gde je smanjena aktivnost radnika.

Inače, Dačija će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a nakon toga kreće sa proizvodnjom modela Bigster.

Prema pisanju rumunskog Profita, fabrika je modernizovala dobar deo proizvodnih aktivnosti uz pomoć industrijskih robota, što dovodi do potrebe smanjenja broja zaposlenih.

Rumunija ima jedan od najnefikasnijih odnosa između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom.

Dve fabrike automobila u Kraiovi i Mioveniju imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod proseka EU od 5,4 vozila. Takođe, Rumunija spada u zemlje s najviše zaposlenih u automobilskoj industriji s ukupno 160.000 zaposlenih.

Kompaniji Dačija ovo nije prvi program "dobrovoljnog otpuštanja". Prethodni je sproveden pretprošle godine.

(M.A./EUpravo zato/ekapija.com)