Podaci Eurostata pokazuju da je u Evropskoj uniji prošle godine bilo gotovo 719 miliona noćenja rezerviranih preko online platformi poput Airbnb-ja, Bookinga, Expedia Groupa i TripAdvisora.

Pariz vodi među evropskim prestonicama sa preko 19 miliona noćenja.

U srednjoj Evropi za kratkoročne boravke bila je najpopularnija Budimpešta sa 6.7 miliona noćenja, pa se po tome pozicionirala ispred Beča, Praga, Varšave, Krakova i drugih.

"Ne možemo samo da čekamo"

Tamas Soproni, na čelu četvrti u Budimpešti u kojoj je organizovano glasanje od 2. do 15. septembra, rekao je da je popularnost tog grada dovela do situacije u kojoj je o uticaju kratkoročnog iznajmljivanja na priuštivost stanovanja i kvalitet života potrebno pitati i lokalne stanovnike.

"Ne možete da sedite po strani i čekati da se nešto dogodi", rekao je Soproni, čelnik budimpeštanskog šestog okruga.

"Mislim da moramo biti zahvalni što živimo u doba u kojem mnogi mogu priuštiti odmor u inostranstvu. Ali ne uzimamo u obzir da će biti gradova koje će turisti učiniti nenastanjivima."

Ako se građani na glasanju odluče za zabranu, ona će stupiti na snagu 2026. godine.

Vlada razmišlja o novim ograničenjima

Referendum već ima šire implikacije jer vlada premijera Viktora Orbana razmatra regulaciju kratkoročnog iznajmljivanja.

Internet stranica za nekretnine ingatlan.com smatra kako bi zabrana u šestom okrugu, gde su cene stanova 22 posto iznad proseka mađarske prestonice, mogla privremeno da obuzda cene dugoročnog najma.

Protivnici zabrane upozoravaju da se njome neće ugroziti samo primanja onih koji iznajmljuju stanove nego i vlasnika lokalnih kafića i restorana.

Nova pravila u Barseloni i Češkoj

Barselona je u junu najavila da će zabraniti iznajmljivanje turistima do 2028, takođe se time boreći protiv visokih cena najma koje tera lokalno stanovništvo.

Češko ministarstvo regionalnog razvoja predložilo je amandman koji će primorati sve koji  nekretnine oglašavaju na online platformama da se registruju na novoj platformi, što će olakšati prikupljanje državnih i lokalnih poreza.

Tim amandmanom se omogućava da lokalne vlastia ograniče periode u kojima se nekretnina može iznajmiti.

(M.A./EUpravo zato)