Nemci najčešće letuju u Nemačkoj, iako su im godišnji odmori u inostranstvu uglavnom jeftiniji i to je primetno.

Bez obzira na to da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, nemački turisti u ovim zemljama moraju da plate manje, a u nekim slučajevima i mnogo manje nego kod kuće za posetu restoranima ili noćenje u hotelu, piše Dojče vele.

Kako je saopštio Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, troškovi hotelskih i ugostiteljskih usluga u Španiji su u proseku 26 odsto niži nego u Nemačkoj. Nemački turisti plaćaju 23 odsto manje za noćenje u hotelu ili obrok u restoranu u Grčkoj, a čak 41 odsto manje u Turskoj nego u Nemačkoj.

U Hrvatskoj ove usluge moraju da plate u proseku 18 odsto manje. Turisti iz te zemlje tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na severu Evrope moraju da plate mnogo više od proseka Nemačke. Prema tome, prema nemačkim statističarima, Hrvatska je skuplja zemlja za turiste od svojih glavnih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, nemački statističari tvrde da su cene najviše u Italiji. Ali i te cene su i dalje niže nego u Nemačkoj - u proseku za pet odsto. Najjeftinije letovanje je u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj su noćenje u hotelu i obrok u restoranu koštali u proseku 55 odsto manje nego u Nemačkoj, a 54 odsto manje u Albaniji.

Cene su niže i u nekim susednim zemljama. U Francuskoj u proseku dva odsto, a u Austriji tri odsto. Još manje se mora izdvojiti za iste usluge u Poljskoj (19%) ili Češkoj (36%).

Ali za Nemce, odmor u Skandinaviji je skuplji nego kod kuće. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu novca više, u Norveškoj 23 odsto, a u Švedskoj dva odsto više. Definitivno je najskuplje u Švajcarskoj, gde nemački turisti hranu i smeštaj plaćaju u proseku 49 odsto više nego kod kuće.

(EUpravo zato/Dojče Vele)