Među plažama u Evropi je mnogo onih koje važe za najizvrsnije destinacije za odmor. Svake godine ih milioni turista biraju za uživanje i odmor.

Međutim, mnoge popularne plaže u Evropi uvele su neka pravila ponašanja u poslednjih godinu dana i trebalo bi ih znati.

Španija

Prema Evropskom letnjem turističkom indeksu, Španija ima najvišu ocenu za najbolju letnju destinaciju na kontinentu. Nije ni čudo što zemlja privlači milione turista, posebno zbog svojih plaža sa plavom zastavom, po kojima ima svetski rekord.

Međutim, plaže širom Španije uvele su ograničenja koja se mogu odnositi na odeću, održavanje obala i ponašanje turista uopšte.

Na primer, destinacije poput Barselone, Malage i Palma de Majorke zabranjuju kupanje van plaža i bazena, slično kao u Sorentu u Italiji.

Nema rezervisanja na plažama

Nedavno su lokalni saveti u Španiji odlučili da turisti koji rezervišu mesta na plaži stavljajući peškir rizikuju da budu kažnjeni. Mera je sprovedena u nekim mestima u poznatom letovalištu Alikante, uključujući grad Benidorm koji je popularan po noćnom životu.

U obližnjem Kalpeu, turisti koji postave suncobrane, stolice ili neki drugi plažni mobilijar pre 9.30 ujutru mogu da budu kažnjeni sa do 250 evra.

Zabranjeno pušenje na plaži

Barselona je uvela meru kojom se zabranjuje pušenje na plaži. Oni koji krše ovo pravilo rizikuju kaznu od 30 evra.

Mera je pokrenuta kao alternativa za smanjenje broja opušaka na plaži.

Kodeks oblačenja u restoranima

Ukupno 11 restorana u Barseloni donelo je kodeks oblačenja za posetioce plaže, zabranjujući ulazak onima sa fudbalskom odećom.

Osim toga, neće biti dozvoljene majice bez bretela, dodaci kupljeni od uličnih prodavaca i bilo kakva odeća sa logotipom alkoholnih brendova. Međutim, ovo pravilo ne omogućava da turisti budu kažnjeni.

Nema mokrenja u moru

Galicija, autonomna opština u Španiji, odlučila je da kazni one koji su zatečeni kako uriniraju u moru. Galicijski grad Vigo kazniće one koji krše pravila sa ukupno 750 evra.

Nova mera je uvedena nakon što je grad otkrio da se radi o visokom stepenu kontaminacije.

Slično je uradio i region Kosta del Sol koji je preduzeo pre početka sezone preventivne mere protiv ovog neželjenog efekta prekomernog turizma o kome se manje govori.

Zabranjeno spavanje ili kupanje na plaži posle ponoći

Letovalište Benidorm je takođe zabranilo kupanje i spavanje na plaži između ponoći i 7 ujutro. Turisti mogu biti kažnjeni do 1.200 evra ako se utvrdi da se ne pridržavaju pravila.

Italija

Pored bogate kulture, Italija ima jednu od obala koje oduzimaju dah i druga je najpopularnija destinacija za letnji turizam 2024. U Italiji postoje stotine plaža za turiste i zato milioni turista i dalje posećuju ovu zemlju.

Međutim, da bi održao nivo turizma, ova primorska zemlja je pokrenula neke mere, uglavnom vezane za način oblačenja turista.

Nema kupaćih kostima izvan plaža i bazena

Sorento, popularni grad na obali popularnog Amalfija, ne dozvoljava turistima da nose kupaće kostime van plaža i bazena. Oni za koje se utvrdi da su prekršili zakon mogu biti kažnjeni sa 500 evra.

Nema peškira na Sardiniji

U nastojanju da održe plažu "Spaggia della Pelosa" na Sardiniji, lokalne vlasti su uvele pravila da se ne nosi peškir za sunčanje, rekavši da oni zadržavaju previše peska na sebi i on se samim tim raznosi.

Pored toga, postoji ograničenje dnevnog broja posetilaca (1.500 posetilaca dnevno) i postoji ulaznica od tri evra za ovu plažu.

Destinacije kao što su Lu Impostu i Brandinči na Sardiniji takođe imaju ograničenje dnevnog broja posetilaca, pri čemu nije dozvoljeno više od 1.500 i 3.300 posetilaca dnevno.

Na plaži "Spaggia Rosa" zabranjeno je doći

Italija zabranjuje turistima da kroče na plažu "Spiaggia Rosa", koja je poznata po tome što ima ljubičarsti pesak i koja je jedna od najjedinstvenijih na svetu. Prekršiocima može biti izrečena novčana kazna do 3.500 evra.

Nema selfija u popularnim oblastima

Turisti Portofina mogu biti kažnjeni do 275 evra zbog poziranja za selfije, posebno na popularnim mestima. Mera je uvedena zbog izuzetno prometnih mesta širom italijanskog grada, što otežava kretanje po Portofinu kako za meštane tako i za turiste.

Nema turističkih grupa sa zvučnicima

Od juna, turističkim vodičima u Veneciji neće biti dozvoljeno da vode svoje turiste preko zvučnika. Pored toga, italijanska vlada je ograničila broj turista po grupi na 25 ljudi, jer ima cilj da smanji "konfuziju i smetnje".

Nema sedenja na popularnim španskim stepenicama u Rimu

Španske stepenice, poznate na italijanskom kao "Trinita dei Monti", su popularno mesto gde turisti često sede da se odmore tokom posete Rimu. Sada mogu biti kažnjeni između sa 250 i 400 evra ako sednu na ove stepenice – što aktivisti u Italiji smatraju preteranim.

Portugal

Zemlja je popularna po mnogim svojim plažama, gde porodice i mirni ljudi mogu da lepo da se provedu, ali isto važi i za avanturiste.

Uopšteno govoreći, Portugal je zemlja ležernosti, ali postoje pravila koja bi posetioci na plaži trebalo da poštuju.

Bez glasne muzike na plažama

Turisti u Portugalu mogu biti kažnjeni sa do 36.000 evra ako puštaju glasnu muziku na plaži. Ovo uključuje korišćenje prenosivih zvučnika.

(JA/EUpravo zato)