Rezervacija mesta u hladu ili "prvog reda do mora" postala je gotovo uobičajena pojava na pojedinim plažama u Evropi.

Ova popularna metoda rezervacije izaziva sve više reakcija turista, meštana, kao i lokalnih vlasti.

Neki su "borbu peškirima" zabranili i počeli da primenjuju visoke kazne.

Sunčanje na peškirima na plaži
Valentine CHAPUIS / AFP / Profimedia Sunčanje na peškirima na plaži

Nedavno je portal Mondo objavio priču o tome koliko je ova pojava počela da smeta i drugim turistima kojima "ne pada napamet" da rade takve stvari, kao i meštanima i lokalnim vlastima koji smatraju da zbog ovoga imaju ekonomske gubitke i loš rejting.

Žena koja iznajmljuje stanove na Jadranu u 8 sati ujutru besno beleži situaciju u svom mestu, jer se i sama našla u nebranom grožđu zbog rezervacije mesta sa peškirima.

Ona je snimak objavila na društvenim mrežama, a srpska voditeljka Alisa Jovanović podelila ga je na svom Instagram nalogu.

"Ima li ovo smisla, ja sam na plaži, 8 sati ujutru. Gledajte ovo, gledajte ove rezervacije. Vidite, svi želimo turiste, svi želimo da troše novac, ali da li ovo ima smisla. Da nemam gde da dođem u 8.30 i spustim peškir jer... Udahnula sam koliko sam bila uznemirena. Vrste gostiju neću imenovati po imenu. Ali reći ću samo da su moji Austrijanci i Nemci ljuti kao psi. Mole me, pošto ja jedina govorim nemački, da nešto uradim. Katastrofa, katastrofa!', kaže dok snima peškire postavljene jedan pored drugog. Na njih su stavili kamenje da ih vetar ne odnese, a vlasnika nema.

Objava je u međuvremenu obrisana sa Instagram, a prethodno je izazvala dosta komentara od kojih smo izdvojili samo neke:

"Mesto je javno, uzmeš ga i baciš", kaže jedan od "komentatora", dok drugi savetuje:

"Pokupite sve peškire i stavite ih u jednu veliku gomilu na kraju plaže, i pustite ih da preturaju po ceo dan dok ne nađu svoj.

Još jedan komentar ukazivao je na drugačiju praksu.

"Sve je to u Puli lepo rešeno... Ujutro navrate komunalni radnici i sve pobacaju. Jutarnje čišćenje plaže. "Da ležaljka i suncobran nisu 30€, možda bi ih iznajmilo još nekoliko ljudi", navodi ovaj korisnik Instagrama.

"Nikada ne bih otišao na takvu plažu, to je strašno", "U Grčkoj toga, hvala Bogu, nema, a ko ide na more u Hrvatsku, kriv je sam", komentariše još jedan instagramer.

U Tribunju kazne do 260 evra za ovakve "rezervacije"

Tribunjske vlasti su organizovale uklanjanje peškira i ostalih stvari kojima ljudi pokušavaju da sačuvaju mesto na plaži.

"Vraćamo peškire, prostirke, ležaljke i rasklopne stolice. Samo mali detalj. Vraćamo, u zamenu za lične podatke, kako bismo poslali uplatnicu na adresu za neovlašćeno korišćenje pomorskog dobra. Od 11:00 do 13:00 se javiti u odeljenje komunalnog redarstva", napisao je prvi čovek Tribunja na zvaničnom Fejsbuk profilu.

Ovo nije prvi put da se u Tribunju uklanjaju "rezervacije" na plaži. U ovom mestu je to praksa već godinama.

"Na svim plažama postoje višejezične table kojima upozoravamo kupače kako takvo ponašanje nije dozvoljeno. Reč je o prekršaju komunalnog reda i kazne idu do čak 260 evra. Naši redari redovno prikupljaju rekvizite ostavljene na plaži s namerom 'rezervacije' prostora, a potom gosti ujutro dolaze po njih. Najviše me raduje kada vidim da porodice s decom ujutro dolaze na plažu i imaju gde da stave svoju opremu za kupanje i sunčanje", dodao je Marko Grubelić za Šibenski portal.

I Crnogorci se bore sa istim problemom

Prošle godine Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Tivata i lokalno komunalno preduzeće organizovali su akcije uklanjanja peškira i drugih predmeta kojima posetioci pokušavaju sebi da „rezervišu“ mesto.

Tivatske vlasti su tada poručile da to više neće tolerisati i apelovali na građane da na plažama ne ostavljaju predmete ovog tipa.

Kazna za kršenje je 100 evra za fizička, dok za pravna lica ona ide do 7.000 evra.

Službenici Komunalne policije upozorili su da će oni koji na plažama ostavljaju predmete biti kažnjeni, a da će njihove stvari biti uklonjene.

Grčka ima drugačije "muke"

Grčka se poslednjih godina suočava sa masovnim turizmom zbog čega je lokalno stanovništvo isfrustrirano. Uvedena su i neka nova pravila, a jedno od njih koje izaziva najviše polemike tiče se ležaljki i peškira za plažu.

Prema novim pravilima, najmanje pola površine plaže mora da ostane dostupno javnosti.

Meštani preduzimaju akcije u okviru "pokreta peškira za plažu", kako bi se stali na put plaćanju ležaljki u svojoj zemlji, dok vlasti koriste satelite, veštačku inteligenciju i aplikacije kako bi proverili i iskorenili "nezakonito" korišćenje ležaljki.

Plaža na Halkidikiju u Grčkoj
Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia Plaža na Halkidikiju u Grčkoj

Prvi letovi dronova počeli su sa nadletanjem u maju ove godine i uočili su prekršioce pravila na plaži u Pefkohoriju, koje je jedno od najomiljenijih destinacija srpskih turista.

Učestvujte u našoj anketi:

Anketa

Da li vi ostavljate peškire na plaži da razervišete mesto?

(M.A./EUpravo zato)