Kod Prahova je izvučen prvi nemački vojni brod koji je pripadao dunavskoj i crnomorskoj floti, a to je samo deo mnogobrojnih plovila potopljenih tokom Drugog svetskog rata u Dunavu.

"U narednim mesecima izvadićemo 21 brod koji se već 80 godina nalaze na dnu Dunava na plovnom putu kroz Srbiju. U narednoj fazi biće izvađeno oko 80 brodova", naveo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Svaki izvučeni brod proći će detaljnu kontrolu uz demontažu eksplozivnih sredstava koja se i dalje na njima nalaze.

Kako je dodao, javnost će imati prilike da vidi deo izvučene nacističke flote kada ceo proces bude završen.

Podsetimo, Evropska unija je preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan obezbedila 16 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi omogućila uklanjanje olupina.

Time će plovidba moći da bude bezbedna i efikasna tokom cele godine. Cilj je i da se, uz povećanje obima teretnog saobraćaja, pređe sa drumskog na vodni transport što je i čistiji vid prevoza.

Nacisti su 1944. godine po naređenju admirala Paula Ziba potopili oko 200 brodova kako bi zaustavili prodor sovjetske rečne flote u Dunav.

Opasnost vreba i nakon 80 godina

Na potopljenim brodovima još ima znatnih količina protivbrodskih mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstva, koji su stalna opasnost za ljude i životnu sredinu.

Osim toga, potopljene brodove jede korozija, koja dovodi do curenja otrovnih materija, a većina nije biorazgradiva i taloži se po dnu, zemljištu i u organizmima riba.

Poduhvat je nazvan "Dunavski vilenjak", a važi za jednu od najintrigantnijih vojnih operacija Drugog svetskog rata.

Tačan broj potopljenih brodova ne može se utvrditi, a pri niskom vodostaju Dunava, izviruju iz vode, poput duhova.

(EUpravo zato)