Američki giganti za plaćanja "Visa", "Mastercard", "PayPal", "Apple" i "Google Pay" u Evropi dobijaju novog rivala.

Zove se "Wero" i već je na raspolaganju potrošačima u Nemačkoj, a uskoro će biti dostupan i u Belgiji.

Kako "Wero" funkcioniše i koje su njegove odlike?

"Wero" je rezultat višegodišnjeg rada Evropske inicijative za plaćanja (EPI), mreže 16 evropskih banaka i finansijskih institucija nastalih 2021. godine, koje su se okupile sa ciljem da se stvori jedinstveni digitalni sistem plaćanja za sva preduzeća i građane.

Zasnovan na već postojećim sistemima Payconiq i iDEAL, digitalni novčanik omogućava mušterijama da šalju novac samo putem broja telefona - sa jednog mobilnog telefona na drugi, a nije potreban IBAN. Postepeno će se uvoditi i opcija da se sredstva šalju drugim korisnicima u Evropi.

Jedna od prednosti je, kako kažu, brzina kojom se transakcije mogu lako obavljati, a novac se može prebaciti za 10 sekundi.

Postojala je potreba da se digitalna plaćanja pojednostave u evrozoni (koju čini 20 članica Evropske unije od ukupno 27), ali pre svega, da se ostvari strateška autonomija u finansijskim uslugama.

Nikada ranije nije postojala ovakva panevropska usluga.

Trinaest država evrozone nema nacionalni sistem za kartice i oslanja se na međunarodne snabdevače.

"Lansiranje evropskog servisa ima veliki potencijal da unese raznolikost u bankarstvo što može da pogoduje korisnicima koji su inače van tih sistema", rekao je portparol organizacije "Positive Money" za Euronews.

"Wero" će u naredne dve godine uvesti i nove pogodnosti, uključujući mogućnost plaćanja robe onlajn ili sistema "kupi sada, plati kasnije".

Počinje se sa transakcijama "1 na 1", ali je cilj ove kompanije da se ponude svi vidovi plaćanja uz pomoć jednog digitalnog novčanika.

BNP Paribas, ING, i Société Générale su među 16 banaka EPI koje će novi sistem unesti u svoje bankarske aplikacije u drugoj polovini ove godine.

Očekuje se da će ove jeseni, Francuska krenuti stopama Nemačke i Belgije, a kasnije će im se pridružiti i Holandija i Luksemburg.

(EUpravo Zato/Euronews)