Sve više građana Austrije koji letuju u Hrvatskoj koriste auto-voz kao opciju prevoza ka obali. A šta su auto-vozovi? Reč je o vozovima koji imaju mogućnost transporta i privatnih automobila, a važe za ekološku opciju putovanja koja se u Jugoslaviji nekada masovno koristila.

Evo kako Austrijanci koriste sada ovo sredstvo prevoza.

Naime, put auto-vozom od Beča do Hrvatske kroz Sloveniju traje 14 sati i garantuje mnogo manji ugljenični otisak. Voz iz Beča za hrvatsku obalu ide samo leti i to tri puta nedeljno. Prošle godine ova linija je prevezla 2.500 vozila, što je četiri puta više nego 2021. godine.

"Mi smo iz Austrije, blizu Beča, a vozom idemo do Hrvatske", kaže Bridžit Rouz, koja putuje porodičnim motociklom.

"Nije ekološki prihvatljivo voziti se motociklom, ali ako se vozite vozom, mnogo je bolje. I osećam se manje krivom", primećuje ona.

Ipak, postavlja se pitanje – koliko košta?

"Koštalo nas je oko 800 evra za tri osobe, sa bebom i autom. Izgleda mnogo, ali ako uzmete u obzir dvodnevno putovanje kolima i hotel za troje... Ako moram da izračunam, gubim 60 evra, ali vredi", rekao je drugi putnik.

Putovanje vozom omogućava putnicima da izbegnu rizike povezane sa dugim putovanjima, kao što je umor, jer umesto da voze, putnici mogu provesti udobnu noć u vagonu za spavanje, a kada stignu mogu da nastave da koriste svoj automobil na destinaciji.

Građani Srbije takođe imaju ovu opciju prevoza automobila do mora, prugom Beograd-Bar, a evo kako to možete da realizujete, ali i koliko košta.

Naime, polazak auto voza Beograd-Bar je sa stanice Zemun, a karte za međunarodni saobraćaj nije moguće kupiti online, a iako u teoriji nije potrebno zakazivati unapred, možda bi bilo dobro da zovete Srbiju voz i raspitate se, s obzirom na to da su kapaciteti ograničeni.. Cena po automobilu iznosi oko 35 evra u jednom smeru, plus regularna karta za voz po osobi. Obavezan uslov za prevoz automobila je da isti budu visine do 1,55 m.

Iako je ovo bilo ranije popularno na našim prostorima, čini se da je putovanje auto-vozom potpuno zaboravljena opcija. U doba Jugoslavije, kada su i Crna Gora i Hrvatska bile deo jedne države, čitave porodice su auto-vozom odlazile na letovanja i decenijama je to bilo tako. Nakon što su neka druga prevozna sredstva postala popularnija, ova ekološka opcija putovanja na more ostala je u istoriji. Sada su, reklo bi se, Austrijanci opet pokrenuli tu priču, a mnogi građani Srbije ne znaju da i oni imaju tu opciju.

(JA/EUpravo zato/EUronews)